SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Torrebesses demana al bisbat que li doni l'Església Nova

Per potenciar-la i “fer justícia” als veïns que la van pagar

L’Església Nova, la propietat de la qual el consistori vol recuperar.

L’Església Nova, la propietat de la qual el consistori vol recuperar.A.T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Torrebesses demanarà al bisbat de Lleida que reverteixi la propietat de l’Església Nova al municipi en un acte que “servirà de desgreuge cap als veïns” que, en el seu dia, van finançar les obres del temple, que el 1869 va quedar a mig construir. L’alcalde, Mario Urrea, va indicar que té previst demanar visita al bisbe, Salvador Giménez, ben aviat.

L’Església Nova es va començar a construir el 1869 amb aportacions de tots els veïns en proporció amb les seues propietats, principalment finques de cultiu d’oliveres. Era un gran projecte pressupostat en 105.000 pessetes de l’època. Tanmateix, les gelades de l’hivern d’aquell any van arrasar les collites i van sumir el poble en una profunda crisi econòmica. De fet, al temple se’l coneix com “l’església que va matar el fred”.

La construcció és dins de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

L’alcalde de llavors, Tomàs Ballesté, va haver de vendre les seues finques per sufragar despeses. Només es van edificar la façana, algunes parets i pilastres. La plaça annexa està dedicada a l’alcalde que amb la seua hisenda va pagar els deutes.

Segons l’actual edil, l’Església n’ha estat la propietària durant dècades, ja que la va registrar al seu nom. L’ajuntament ha firmat diversos acords amb el bisbat per a la seua conservació però ara el consistori vol potenciar aquest enclavament peculiar que caracteritza el paisatge urbà.

De fet, l’ajuntament projecta adquirir un solar pròxim al temple per adequar la plaça dels Pagesos i la circulació en aquest punt. Suposarà més de 12.000 euros, segons Urrea.

tracking