SEGRE

ESNOTICIA

La pandèmia agreuja l'endèmica falta de personal sanitari al Pirineu

El treball afegit que ha comportat la pandèmia de Covid en tot el sistema sanitari ha empitjorat encara més l'endèmica falta de professionals de medicina i infermeria a les comarques del Pirineu. Responsables dels hospitals de Tremp i la Seu d'Urgell afirmen que el dèficit no només és quantitatiu, sinó també pel que fa a formació.

652832_1.jpg

652832_1.jpgJORDI FÀBREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid ha agreujat l’endèmica falta de personal sanitari que afecta les comarques del Pirineu. Així ho constaten tant el director assistencial de l’Hospital del Pallars de Tremp, Eduard Sanjurjo, com la directora del servei d’Infermeria de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, Cristina Aguar.

“La pandèmia genera un treball afegit a tots els nivells, s’ha d’atendre de forma diferenciada els pacients amb Covid i els d’altres patologies, i a Primària també han d’assumir la campanya de vacunació; són tasques sobrevingudes que sense el personal adequat en nombre i formació costen més de fer”, va explicar el primer, que va detallar que “sobretot falta personal mèdic i d’infermeria”..

La segona va corroborar que “el problema ja era endèmic al Pirineu, però s’ha vist greument empitjorat per la Covid”. Va destacar que aquesta escassetat és més apressant en infermeria, ja que a causa de la pandèmia la necessitat de cobrir baixes s’ha multiplicat a l’haver de desdoblar serveis.

“No tenim una borsa de treball a la qual recórrer en cas de necessitat, ja que no hi ha titulats disponibles per al nostre territori”, va afirmar, i va precisar que sí que hi ha prou auxiliars d’infermeria. “Ens costa molt cobrir les places d’infermeria, i en els sis anys que porto com a responsable de l’equip mai havia hagut de contractar tant personal”, va afegir.

A més, va indicar que com que el dèficit de professionals és generalitzat, els que són al Pirineu reben moltes ofertes, per la qual cosa “hi ha molta rotació a l’equip”. Va detallar que encara que ofereixen contractes d’un any, “molts no s’adapten a la zona o reben ofertes més properes als seus domicilis, la qual cosa fa que l’esforç per formar el personal sigui enorme i esgotador”.

.

Al marge de tenir pocs efectius, la gran rotació origina que hi hagi més necessitat de formació

Sanjurjo i Aguar van recordar que el personal disponible arrossega un gran cansament després de més d’un any de pandèmia.

Sanjurjo va explicar que durant les últimes setmanes l’hospital de Tremp té una mitjana d’entre sis i deu pacients ingressats per coronavirus, la majoria dels quals d’entre cinquanta-cinc i setanta-cinc anys. Com a la resta de Catalunya, la vacunació en les residències i a majors de vuitanta anys s’ha traduït en el fet que ara ja no reben infectats procedents de geriàtrics. L’últim mes, han hagut de traslladar cinc pacients a l’UCI d’hospitals més grans, gairebé tots a l’Arnau de Vilanova, i va assenyalar que actualment compten amb tots els mitjans i equipaments necessaris que corresponen al nivell del seu hospital.

Salut notifica set morts més a Lleida i la taxa de contagis baixa

El departament de Salut va notificar ahir set noves defuncions per coronavirus a la província, totes a la regió sanitària de Lleida, de manera que el total de víctimes mortals des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 774. Malgrat aquesta mala dada, els indicadors epidemiològics van millorar ahir a les dos regions sanitàries de la província. Al pla, el risc de rebrot va baixar 30 punts i es va situar en els 584, i per la seua part la taxa de reproducció del virus (Rt) va disminuir cinc centèsimes (1,17), de manera que segueix per sota de la mitjana catalana. Respecte a la regió sanitària del Pirineu i Aran, si bé el risc de rebrot va pujar dos punts (898), l’Rt va baixar sis centèsimes fins als 1,72 punts. Pel que fa als nous contagis confirmats, Salut va comptabilitzar 141 nous positius per coronavirus, la majoria dels quals (128) al pla. Al seu torn, la campanya de vacunació va funcionar sota mínims a la província, amb només 71 nous vacunats de la primera dosi (66 al pla i 5 al Pirineu) i 19 de segones dosis (18 de les quals a la regió sanitària de Lleida).

tracking