SEGRE

ANDORRA DIPLOMÀCIA

Espanya i Andorra acorden una via de cooperació en matèria fiscal

Per intentar harmonitzar la desigualtat tributària que hi ha entre els dos països || Espot va defensar el multilateralisme i la necessitat imprescindible de vacunar

El rei Felip VI i Xavier Espot, durant la segona jornada de la cimera celebrada ahir.

El rei Felip VI i Xavier Espot, durant la segona jornada de la cimera celebrada ahir.GOVERN D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els governs d’Espanya i d’Andorra van acordar ahir intensificar les reunions per tractar qüestions en matèria tributària. Ho van fer en el marc de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern que va clausurar ahir el Principat. El cap del Govern d’Andorra, Xavier Espot, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es van citar en una reunió de treball anual per explorar vies de cooperació i harmonització en l’àmbit de la fiscalitat. La mesura arriba després de la polèmica sorgida els últims mesos pel trasllat d’espanyols fins al Principat, entre els quals youtubers i esportistes, per pagar menys impostos. La voluntat, segons va avançar la ministra d’Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, és “buscar que la fiscalitat entre territoris sigui justa”.

El Principat va celebrar ahir l’acte central de la cimera, en la qual van intervenir representants dels vint-i-dos membres de la Cimera Iberoamericana, i en què el cap de Govern andorrà va defensar la importància del multilateralisme i la necessitat “imprescindible” de vacunar “tota la població per aconseguir la immunitat de grup”. També va demanar que tots els països estiguin a l’altura “de la col·laboració que hi ha hagut entre governs, empreses i universitats” en el desenvolupament de la vacuna.

Així mateix, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que Espanya posarà a disposició dels països d’Amèrica Llatina i el Carib entre el 5 i el 10 per cent de les vacunes adquirides per aquest any una vegada que s’arribi al 50 per cent de la vacunació de la població espanyola. Va reiterar el seu compromís amb l’“accés a vacunes equitatiu i universal”.

Per la seua part, l’exministre de Sanitat, Salvador Illa, va atribuir ahir la falta de professionals mèdics al Pirineu a la Generalitat, que tracta aquest territori, va afirmar, “com un equip de segona divisió”.

Va insistir que la crisi sanitària “ha de ser una oportunitat per reforçar aquests recursos al Pirineu”. El líder socialista va visitar l’hospital de la Seu d’Urgell i va assenyalar que la sanitat “és la clau” per fixar la població al territori.

tracking