SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

El conselhèr investigat nega tot vincle amb la mort de Cachou

José Antonio Boya declara a petició pròpia al jutjat de Vielha || L'agent de Medi Ambient encausat demanarà l'arxivament i anuncia accions per la seua detenció

Cachou va ser trobat mort a Les el 9 d’abril de l’any passat.

Cachou va ser trobat mort a Les el 9 d’abril de l’any passat.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Antonio Boya, conselhèr d’Aran a l’oposició, va negar ahir al jutjat de Vielha que tingués qualsevol relació amb la mort per enverinament de l’os Cachou, que va ser trobat sense vida l’abril de l’any passat. Boya, que és un dels investigats i va ser conselhèr de Territori amb CDA, va explicar que va anar a declarar “voluntàriament, perquè volia aclarir uns punts del sumari amb els quals no estava d’acord”.

Va assegurar que ho va fer “per demostrar la meua innocència” i “per ajudar que la investigació avanci”. Per la seua part, Enric Rubio, advocat d’A.M.G., l’agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran que va ser detingut i és un dels investigats per la mort del plantígrad, va afirmar que “demanarem que s’arxivi la causa perquè es basa en suposicions, meres sospites i la pressió dels grups ecologistes.

No hi ha cap element indiciari ni cap indici racional de criminalitat”..

Rubio va afegir que “se l’acusa de passar informació als ramaders de la situació de l’os a través del geolocalitzador, que només emetia un senyal al dia, però ho feia per alertar-los de la zona en la qual es trobava perquè protegissin els seus ramats”. També va afegir que es desconeix el lloc on l’os va ser enverinat. Així mateix, va explicar que podrien emprendre accions legals per detenció il·legal.

La investigació va determinar que el plantígrad va ser enverinat amb anticongelant

L’agent va ser detingut pels Mossos, va passar una nit als calabossos i va quedar en llibertat amb càrrecs pels delictes contra la fauna, revelació de secrets i prevaricació. Fins a vuit persones estan citades aquest mes per declarar en aquest cas.

Es tracta d’investigats però també de testimonis i no es descarten més citacions. Tècnics del Conselh Generau d’Aran van trobar el cadàver de Cachou a Les el 9 d’abril del 2020, després de constatar que el senyal del GPS no registrava moviments des de feia diversos dies.

Inicialment es va pensar que havia mort al barallar-se amb un altre os però la investigació va determinar que va ser enverinat amb líquid anticongelant. Val a recordar que l’os Cachou havia generat polèmica després que se li atribuïssin nombrosos atacs a bestiar i havia estat foragitat. A més, se n’havia demanat l’extracció del medi per la seua elevada voracitat..

D’altra banda, Unió de Pagesos va denunciar dilluns el primer atac d’un os després de la hibernació a Gessa, al municipi de Naut Aran.

tracking