SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ

La Baronia de Rialb cobrarà a l'estiu per accedir al forat del Buli per evitar el col·lapse

Habilita tres zones de pàrquing per a seixanta-set vehicles i un servei de reserva online fins al setembre

L’alcalde, Antoni Reig, a la primera de les tres àrees de pàrquing a la zona dels gorgs del riu Rialb.

L’alcalde, Antoni Reig, a la primera de les tres àrees de pàrquing a la zona dels gorgs del riu Rialb.ESMERALDA FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Baronia de Rialb cobrarà entre el 15 de juny i el 15 de setembre 20, 30 o 40 euros als cotxes que accedeixin a l’espai natural del congost del forat del Buli per evitar el col·lapse de vehicles d’altres anys i limitar l’aforament als camins d’aquest enclavament natural conegut especialment entre els aficionats a la pràctica del barranquisme. La mesura ha de permetre augmentar la seguretat per als turistes i usuaris els dies de més visitants.

El consistori ha habilitat tres àrees d’estacionament a la zona d’accés a aquest barranc, al costat del riu Rialb, amb seixanta-set places numerades en total. Els visitants hauran de pagar 20 euros per cotxe i dia al primer pàrquing, fins a 30 euros a la zona on hi ha més salts d’aigua i 40 euros a l’àrea més pròxima al barranc.

Així mateix, s’habilitarà un punt de control a l’encreuament del Puig i Massanés, en direcció a Bóixols (Abella de la Conca), per informar de la prohibició d’aparcar a les pistes forestals del municipi. També s’estrenarà un sistema de reserva prèvia online per disposar de plaça d’aparcament. La reserva es podrà tramitar el mateix dia i el pagament per l’estacionament es farà sempre telemàticament. Hi haurà un informador (dos els caps de setmana i festius) que disposarà de tauletes digitals que funcionaran via satèl·lit en què s’indicarà a temps real de l’estat d’ocupació de les tres àrees de pàrquing.

El consistori també ha habilitat el Molí del Coix com a punt de serveis i una àrea de pícnic al costat del riu Rialb. L’accés per la pista forestal cap a Bóixols serà lliure mentre no s’estacioni al llarg del trajecte i els Mossos d’Esquadra podran sancionar aquells vehicles que estiguin aparcats al camí fora de les àrees de pàrquing.

En cas d’activar-se el nivell 2 del pla Alfa (risc molt elevat d’incendi forestal), el consistori tancarà l’accés i només es permetrà el pas de veïns i vehicles amb reserva prèvia, i en el nivell 3 del pla Alfa el tancament serà total, només per a veïns. La creació d’aquestes places de pàrquing a la zona dels Gorgs del riu Rialb i la rehabilitació del centre de serveis a l’antic molí del Coix han suposat una inversió que supera els 200.000 euros, segons va explicar l’alcalde de la Baronia, Antoni Reig.

Minimitzar la concentració de vehicles i augmentar la seguretat

El barranc del forat de Buli s’ha convertit en els últims anys en un enclavament idoni per a la pràctica del barranquisme i això ha provocat un increment del nombre de visitants a la zona, fet que causa aglomeracions de vehicles a les pistes forestals, especialment en estiu i festius. La mesura preveu minimitzar la massificació i augmentar la seguretat per a tothom, “també per als vehicles d’emergència que ara podran accedir als camins sense cap risc”, va explicar l’alcalde.

L’alcalde, Antoni Reig, a la primera de les tres àrees de pàrquing a la zona dels gorgs del riu Rialb.

L’alcalde, Antoni Reig, a la primera de les tres àrees de pàrquing a la zona dels gorgs del riu Rialb.ESMERALDA FARNELL

tracking