SEGRE

AIGÜES PLANIFICACIÓ

Projecte per reduir el risc d'inundacions a la Noguera de Tor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) treballa en un projecte per reduir el risc d’inundacions al riu Noguera de Tor, que es va desbordar i va ocasionar danys durant les riuades del 2013. La proposta inicial, encara en procés d’elaboració, planteja eixamplar el curs canviant l’emplaçament de murs de defensa actuals i restaurar els boscos de ribera. També preveu crear canals perquè, en cas d’avinguda, l’aigua torni al seu curs habitual. Tècnics d’aquest organisme estatal es desplaçaran aquest mes a l’Alta Ribagorça per presentar aquesta iniciativa.

Part de les mesures que es plantegen per reduir el risc d’inundacions passen per recuperar l’aspecte natural de la Noguera de Tor, un plantejament que contrasta amb la tendència en anys anteriors a canalitzar els cursos i construir murs de contenció. De fet, aquest projecte s’emmarca en l’Estratègia Nacional de Restauració de Rius del Govern espanyol. La Noguera de Tor és per ara l’únic riu que hi està inclòs a tot Catalunya.

La mesura preveu augmentar la seguretat del poble de Barruera per possibles riuades

Un dels principals objectius d’aquesta actuació és millorar la seguretat del poble de Barruera davant de riuades. Segons la cartografia de zones inundables de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, l’àrea de flux preferent de les aigües en cas d’avingudes de la Noguera de Tor arriba actualment fins a l’escola Vall de Boí. Així mateix, el projecte inclou també la possibilitat d’afavorir usos turístics i recreatius del riu, amb la construcció d’un passeig a la ribera dotat amb senyalització temàtica. La Noguera de Tor és el principal afluent de la Noguera Ribagorçana que discorre per la Vall de Boí. Naix a Aran fins a unir-se amb la Ribagorçana al Pont de Suert.

tracking