SEGRE

TRIBUNALS POBRESA ENERGÈTICA

El jutge ordena tallar el subministrament elèctric a 34 pisos okupats a la Seu d'Urgell

La companyia Productora Eléctrica Urgelense aplicarà el tall de llum de forma imminent || El consistori treballa perquè les famílies tinguin una alternativa habitacional abans de quedar-se sense proveïment

El bloc d’habitatges de la Seu d’Urgell okupat per trenta-quatre famílies.

El bloc d’habitatges de la Seu d’Urgell okupat per trenta-quatre famílies.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una ordre judicial obliga la companyia Productora Eléctrica Urgelense SA (Peusa) de la Seu d’Urgell a tallar la llum del bloc de pisos okupats de la plaça Europa de la ciutat, que compta amb trenta-quatre habitatges okupats des de fa gairebé dos anys. L’empresa va rebre el requeriment el mes de gener passat, i es justifica per garantir la seguretat de les persones que viuen a l’edifici.

En el cas que es produeixi un accident que provoqui danys a les persones, la subministradora podria ser considerada responsable davant de la justícia. El bloc de pisos ha registrat diversos curtcircuits durant els últims mesos.

L’últim, al gener, va provocar l’incendi d’un habitatge i va obligar els serveis socials a reallotjar una de les famílies en un hotel.

L’ajuntament, per la seua part, busca solucions per donar un allotjament a les famílies vulnerables que viuen a l’edifici davant del tall de subministrament, que s’efectuarà de forma imminent. Asseguren que treballen de forma coordinada amb l’elèctrica Peusa, “que també està preocupada”, per “intentar procedir de forma ordenada i organitzada” perquè les famílies tinguin una alternativa abans de quedar-se sense subministrament elèctric.

L’elèctrica seria la responsable davant de la justícia en cas de curtcircuit a l’edifici okupat

La regidora de Serveis Socials de l’ajuntament de la Seu, Marian Lamolla, va explicar que necessiten entre sis i vuit habitatges per poder reallotjar famílies usuàries de Serveis Socials, amb fills, i gent gran. El consistori va fer una crida el mes d’abril passat perquè propietaris d’habitatges buits fessin una cessió d’ús de l’immoble per poder oferir-los de lloguer social i assequible a persones necessitades.

Lamolla, que va dir que cap propietari no ha cedit encara el seu habitatge en aquesta campanya, va animar a col·laborar en el projecte i va explicar que l’allotjament “continuarà sent propietat de la persona que el cedeix” i que l’ajuntament serà l’encarregat de la gestió, “assumint sempre els possibles impagaments o desperfectes que pugui arribar a ocasionar l’inquilí”. Per la seua part, el grup municipal de la CUP ha denunciat la situació i va criticar que els okupes “estiguin sense un habitatge alternatiu on ser resituats”.

També van sol·licitar “canvis” en la política d’habitatge municipal. En diverses ocasions, veïns de la Seu d’Urgell s’han queixat d’“actituds incíviques” dels okupes d’aquest bloc de la plaça Europa, “com brutícia o tenir la llum punxada de forma il·legal”.

Acord per cancel·lar el deute de més de 2.700 famílies a Lleida La Generalitat i Endesa van firmar al març un acord històric per cancel·lar el deute energètic de famílies vulnerables i en risc d’exclusió residencial des de l’aprovació de la llei 24/2015 de pobresa energètica, que va sorgir d’una iniciativa legislativa popular. A Lleida, es tradueix en la condonació del deute de 2.721 famílies per valor de 3.915.796 euros.

Endesa té com a referència aquest nombre d’usuaris amb deute energètic a Lleida des del 2015. A Lleida ciutat, la Paeria va estimar després de la firma del conveni que aquest beneficiarà 932 famílies, que corresponen a un total de 3.655 persones.

L’acord inclou el compromís de garant ir el subministrament elèctric bàsic a les persones o unitats familiars en risc d’exclusió residencial que estiguin domiciliades en un habitatge. A Lleida la companyia abonarà un milió d’euros, i per la seua banda el Govern català i la Diputació hi aportaran un altre milió. 

tracking