SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Impulsen 4 plantes solars més en regs de Lleida i ja són una desena

La Generalitat exigeix que els promotors paguin quotes i despeses pròpies del regadiu || En rebutja una entre Seròs i la Granja d'Escarp per l'impacte mediambiental

Imatge d’arxiu de panells solars en el Segrià.

Imatge d’arxiu de panells solars en el Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quatre centrals solars han iniciat la tramitació en terrenys que formen part dels regadius del Canal d’Urgell, el Segrià Sud i el Segarra-Garrigues. Han rebut el vistiplau preliminar de la ponència d’energies renovables, però la Generalitat exigeix als promotors que assumeixin “les quotes i les despeses corresponents” perquè les finques “continuïn considerant-se de regadiu”.

L’objectiu és que puguin recuperar el seu ús agrícola en el futur, una vegada hagi finalitzat la vida útil de les plaques fotovoltaiques. Els projectes d’energies renovables en regadius de les comarques de Lleida sumen ja una desena, una cosa que provoca protestes i recursos de comunitats de regants i organitzacions agràries: s’oposen a autoritzar-les en sòl on s’han invertit diners públics per portar el reg.

Les quatre plantes solars que han passat el primer cribratge de la Generalitat sumen més de 200 hectàrees. Una és la de Canaletes, que preveu ocupar 52 hectàrees en terrenys del Segarra-Garrigues a Anglesola.

Una altra és la del Pla dels Caçadors, amb 64 hectàrees en finques del Segarra-Garrigues i el Segrià Sud a Seròs i Llardecans; mentre que la de Grisunar preveu estendre’s en 49 hectàrees al Canal d’Urgell a Alcoletge. A aquestes s’afegeix la dels Emprius, amb 45 hectàrees al Segrià Sud a Maials.

Fonts d’aquest últim municipi van puntualitzar que no està prevista en zones de bosc cremades per l’incendi de Ribera d’Ebre el 2019, sinó en finques agrícoles que no van quedar danyades.

Sumen més de 3.000 hectàrees de panells solars i més de 400 molins de vent a Lleida

El vistiplau preliminar de la ponència ambiental permet als promotors prosseguir la tramitació ambiental i urbanística. Els projectes en marxa sumen més de 3.000 hectàrees de panells solars i més de 400 molins de vent. Davant les quatre plantes aprovades, l’organisme de la Generalitat va rebutjar una altra gran central solar entre els municipis de Seròs i la Granja d’Escarp, anomenada Plans d’Ovella, al valorar que afectava un corredor natural.

Un altre parc eòlic en tràmit al Segrià i el Govern en rebutja tres més

A més d’aquestes quatre centrals solars, la ponència de renovables ha donat el vistiplau a un altre parc eòlic, que se suma als més de quaranta en tramitació a Lleida. És el del Pla del Cirerer, que preveu sis molins de més de 200 metres d’altura i 30 MW de potència a Maials. En canvi, la ponència va rebutjar dos propostes per instal·lar aerogeneradors a la Sentiu de Sió i una altra per desplegar-los entre Seròs i la Granja d’Escarp pel seu impacte ambiental. Per la seua part, En Comú Podem (ECP) va anunciar mocions a la Diputació i el Parlament per reclamar un desplegament ordenat de les energies renovables, “amb respecte al territori i la seua gent”. La proliferació de projectes és motiu de protestes a les comarques afectades.

tracking