SEGRE

TRIBUNALS

La jutgessa de Vielha investiga la presidenta del CSIC per dos morts per una allau a Aran

Van morir dos guies de muntanya de Vilaller i de Chía i va resultar ferit un tècnic de Boí

La jutgessa de Vielha investiga la presidenta del CSIC per dos morts per una allau a Aran

La jutgessa de Vielha investiga la presidenta del CSIC per dos morts per una allau a Aran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una jutgessa de Vielha investiga la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, i uns altres dos càrrecs de l’agència estatal per la suposada falta de mesures preventives en una expedició al Val d’Aran el març de 2018 en la qual dos guies de muntanya de Vilaller i Chía (Ribagorça d'Osca) van morir i un tècnic de Boí va resultar ferit greu per una allau.

La presidenta i els qui llavors eren responsables de riscos laborals i recursos humans del CSIC, agència que depèn del Ministeri de Ciència, han estat citats a declarar el proper 27 de maig per ordre de l’Audiència de Lleida davant de les "sospites" que van poder cometre un delicte contra la salut i la seguretat dels treballadors, segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe.

L’accident va ocórrer el 22 de març de 2018, quan tres membres d’una expedició científica destinada a recollir mostres d’aigua del llac Redon (Val d'Aran) per a un projecte del CSIC van ser arrossegats per una allau a la Vall de Conangles que els va precipitar per una roca vertical de 90 metres d'alçària.

Arran de l’accident, va resultar ferit greu Roberto Sánchez, investigador de Lasarte (Guipúscoa) contractat com a tècnic superior per al CSIC i veí de Boí, i van morir les dos persones que l’acompanyaven: Gaspar Giner Abati, un biòleg de Salamanca que residia a Chía (Ribargorça d'Osca) i que havia treballat per al CSIC, i el muntanyenc Unai Pérez de Arenaza, natural de Bergara (Guipúscoa) i veí de Vilaller.

Ambdós morts havien estat reclutats verbalment pel director del projecte, Luis C., també investigat, uns dies abans de la sortida de l’expedició sense realitzar cap tràmit administratiu previ, ni gestionar cap full de contractació i sense que la gerència del CSIC autoritzés cap despesa relacionada amb la seua intervenció en la campanya de presa de mostres.

Aquesta situació va motivar una demanda per part de la Tresoreria de la Seguretat Social i el jutjat social número 1 de Lleida va reconèixer en una sentència, que està recorreguda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que els morts mantenien una relació laboral amb el CSIC malgrat que aquesta agència ho negués.

Els familiars de les víctimes mortals s’han constituït com a acusació particular en la causa penal oberta per l’accident i han demanat la imputació de la cúpula del CSIC perquè consideren que l’expedició, els membres de la qual anaven equipats amb material proporcionat per l’empresa científica, es va dur a terme sense mesures de prevenció.

De fet, després de l’accident mortal, el CSIC va presentar davant de la Inspecció de Treball un pla de riscos laborals que consta com a aprovat l’abril de 2018, és a dir, un mes després de la fatídica expedició al llac Redon, segons un informe inclòs en el sumari.

L’Advocacia de l’Estat, que representa el CSIC, i la Fiscalia es van oposar a que s’investigui els responsables d’aquesta empresa, però l’Audiència de Lleida ha ordenat al jutge prendre’ls declaració com a imputats a l’entendre que poden ser claus per "conèixer l’estructura organitzativa i preventiva" quan va ocórrer el sinistre.

El tribunal creu que, "malgrat que l’accident va ser qualificat de fortuït en un atestat inicial elaborat pels Mossos", no es pot descartar "l’existència de certes sospites de la possible comissió per part de responsables del CSIC d’un delicte contra la salut i la seguretat dels treballadors previst als articles 316 i 317 del Codi Penal".

tracking