SEGRE

URBANISME LITIGI

Una sentència anul·la ordres d'enderrocar edificis de General d'Olis i exigeix a la firma legalitzar-los

Reconeix que va edificar 13.000 metres quadrats sense llicència però veu “desproporcionat” que s’hagin de tirar a terra

Imatge d’arxiu d’instal·lacions de l’empresa.

Imatge d’arxiu d’instal·lacions de l’empresa.O. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat Contenciós Administratiu de Lleida ha declarat nuls els decrets de l’ajuntament de les Borges Blanques que ordenen enderrocar més de 13.000 metres quadrats de construccions sense llicència al complex de General d’Olis i Derivats, dedicat a la fabricació d’oli de pinyolada. La sentència, que estima un recurs de l’empresa, representat pel lletrat Daniel Ibars, reconeix que es tracta de construccions il·legals, però valora que demolir-les seria “desproporcionat” pel perjudici econòmic i social que provocaria. En lloc d’això, exigeix al promotor que elabori un pla especial urbanístic per mirar de legalitzar-les.

Un dels decrets declarats nuls va ordenar el 2015 demolir onze construccions i una bassa, mentre que un altre del 2020 va ordenar desmantellar sis dipòsits metàl·lics, una altra bassa per a aigua de pluja i una tanca al voltant del recinte.

La sentència, dictada aquest mateix mes de maig, assenyala que aquestes instal·lacions s’alcen en terreny no urbanitzable i que part d’aquesta superfície està declarada sòl d’especial protecció, la qual cosa representa “una afectació a l’ordenament jurídic i també a l’entorn i al territori”.

Tanmateix, la sentència recalca que “les naus ja estan construïdes i en funcionament” i “l’interès social i econòmic que representa l’empresa”. Basant-se en doctrina del Suprem, valora que enderrocar aquests elements seria “totalment desproporcionat” per l’“impacte socioeconòmic que provocaria”, tant per a l’empresa “que tindria dificultats per seguir la seua activitat” com per “als treballadors directes i indirectes que en depenen”.

Basant-se en informes de la comissió d’Urbanisme de Lleida, considera que les obres objecte de litigi podrien legalitzar-se a través d’un pla especial urbanístic i ordena a l’empresa que ho tramiti per regularitzar unes instal·lacions que “actualment no tenen títol habilitant que les empari”.

General d’Olis i Derivats va rebre amb satisfacció aquesta sentència. Ibars va avançar que, després d’aquesta interlocutòria judicial que els ha donat la raó, esperaran que sigui ferma per iniciar la tramitació del pla especial a fi de legalitzar les obres.

Per la seua part, l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir (JxCat), es va declarar “sorprès” davant d’una decisió judicial que reconeix que les construccions objecte del litigi no disposen de llicències i que, alhora, anul·la actes de l’ajuntament per restablir la legalitat urbanística. Esperen reunir-se amb els seus advocats per decidir si recorreran.

tracking