SEGRE

VIOLÈNCIA DE GÈNERE ACOMPANYAMENT

Cinc cases d'acollida per a gossos de dones maltractades

Formen part de la xarxa VioPet a Lleida || El 80% dels agressors amenacen de matar o fer mal a les mascotes de les parelles

Mobilització a Lleida contra la violència de gènere, el 2019.

Mobilització a Lleida contra la violència de gènere, el 2019.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La violència masclista té múltiples formes, una de les quals és l’agressió als animals de companyia com a manera de controlar la parella. Una situació que es va agreujar durant el confinament i per la qual gairebé sis de cada deu dones maltractades retarda el moment de denunciar per por de què passarà amb les seues mascotes.

Per donar resposta a aquesta necessitat i protegir tant les dones com els seus animals, fa un any es va posar en marxa el programa VioPet, una iniciativa creada per l’Observatori de Violència cap als Animals, que dirigeix la doctora Núria Querol, i que compta amb la coordinació de la direcció general de Drets dels Animals. A les comarques lleidatanes el programa compta amb cinc cases d’acollida per donar una llar a les mascotes de dones en situació de violència masclista fins que puguin trobar un lloc segur.

En total, la xarxa compta amb més de dos-centes llars per tot l’Estat i només l’any passat va rescatar més de nou-cents animals. Una de les cases d’acollida es troba a la capital del Segrià i la resta en municipis propers.

Des de l’organisme assenyalen a aquest diari que no poden donar dades més concretes per una qüestió de seguretat de les mateixes víctimes, ja que la confidencialitat està totalment assegurada. L’any que porta actiu el programa, que va nàixer durant el confinament a causa de la pandèmia, s’han atès sis casos a la província de Lleida i dos van necessitar allotjament en cases de la xarxa VioPet.

En l’actualitat, el programa no compta amb cap animal sota custòdia a la província, ja que els que van ser atesos “van retornar afortunadament amb les seues propietàries, una vegada que elles van aconseguir un espai segur per viure”, assenyalen des del ministeri d’Afers Socials i Agenda 2030. Es pretén donar resposta al 30% de les dones víctimes de violència masclista que tenen animals de companyia.

El temps que un d’ells estarà en acollida depèn de cada cas, poden ser uns dies, unes setmanes o mesos, expliquen..

Els impulsors del programa assenyalen que és necessari perquè un 80 per cent dels maltractadors amenaça d’acabar amb la vida de la mascota de les seues exparelles. Es pot sol·licitar informació al telèfon 673 765 330 o a la pàgina web www.viopet.es.

tracking