SEGRE

PROVEÏMENTS MANCOMUNITAT DE LES GARRIGUES

FCC-Aqualia relleva Sorea en la gestió de l'aigua en 25 municipis

La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues canvia d'empresa 32 anys després || La nova també està a càrrec de la Mancomunitat de Pinyana, Lleida i 7 pobles

El pantà de l’Albagés des d’on es captarà aigua en un futur.

El pantà de l’Albagés des d’on es captarà aigua en un futur.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha adjudicat a FCC-Aqualia el manteniment i la conservació de la xarxa de proveïment a vint-i-cinc pobles d’aquesta comarca i el Segrià (vegeu el desglossament). Des que es va constituir el 1989, l’explotació del servei ha estat en mans de Sorea-Agbar, que s’ha adjudicat periòdicament, des de fa més de 30 anys, el funcionament dels equips electromecànics i estacions de bombatge per garantir la continuïtat de cabals i evitar aturades imprevistes per avaries, allargant la vida de les instal·lacions, segons va explicar el president de l’entitat, Francesc Esquerda.

L’adjudicació va ser ratificada a primers d’aquest mes per 5 anys i una inversió de 322.241 euros. Segons Esquerda, al concurs, que es va licitar per 423.000 euros, s’hi van presentar aquestes dos firmes i Aigües.Cat de Sabadell. “FCC-Aqualia era la que va presentar la millor proposta econòmica, a banda d’incloure millores respecte a analítiques i telecontrol”, va indicar Esquerda.

Tres empreses optaven al contracte i l’elegida va presentar més millores tècniques i econòmiques

La gestió d’aigües de les Garrigues és la segona d’aquestes característiques després de la de la Mancomunitat de Pinyana, mentre que Aqualia gestiona també en baixa el proveïment de Lleida, Almacelles, Bell-lloc, Térmens, Rosselló, Vilanova de la Barca, Albatàrrec i Soses.

En un altre ordre de coses, la Mancomunitat analitzarà aquest mes la despesa elèctrica a les onze estacions de bombatge de la xarxa per abaratir costos després de l’entrada en vigor de la nova tarifa elèctrica a primers de juny. Segons va afirmar Esquerda, les necessitats en el servei fan que s’hagi de passar de bombar 4 hores al dia en horari punta durant tota la setmana a haver de fer-ho 9 hores al dia durant 5 dies a la setmana, ja que els caps de setmana no s’apliquen pujades. “Això suposa un greu inconvenient, atès que caldrà canviar rellotges i sensors a les instal·lacions per poder bombar en horari amb tarifes més barates”, va dir Esquerda.

Avantprojecte per canviar la presa d’Utxesa a l’Albagés

La Mancomunitat està redactant l’avantprojecte per resituar la presa que proveeix els pobles al pantà de l’Albagés. Aquesta nova captació permetrà beure aigua de millor qualitat, menys tractada i, a més, en part baixarà per gravetat, la qual cosa abaratirà els costos de bombatge. Ara la presa és a Utxesa, en aigües per sota del Segre, cosa que fa que molts cops calgui tractar el subministrament per l’alt índex de nitrats i altres contaminants.

L’organisme proveeix 25 pobles: l’Albagés, l’Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell, Vinaixa i Senan, aquest últim a Tarragona. 

tracking