SEGRE

MUNICIPIS DEMOGRAFIA

Veuen risc de despoblació en 89 municipis de Lleida

Segons un estudi elaborat per la Universitat de Lleida || Aquesta situació afecta especialment les comarques de muntanya

Veïns treballant a recuperar el poble de Solanell.

Veïns treballant a recuperar el poble de Solanell.REVIURE SOLANELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un estudi elaborat per la Universitat de Lleida (UdL) aprecia risc de despoblació en 89 municipis de les comarques lleidatanes, quatre de cada deu dels 231 que conformen la província. Aquesta investigació, obra d’Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, s’emmarca en el marc del projecte Smart BCN Rural i situa aquestes localitats de Lleida entre les 200 a tot Catalunya que presenten un risc “crític” de pèrdua d’habitants.

L’estudi conclou que el risc de despoblació és actualment més gran a les comarques del Pirineu i el Prepirineu, especialment als Pallars, el Solsonès i l’Alt Urgell. Al pla, aquesta situació es dona especialment a la Noguera i les Garrigues.

El risc es calcula a través de factors com el creixement demogràfic, el saldo migratori i el desenvolupament d’ocupació, entre altres. Aquests índexs es revisaran cada any per comprovar l’evolució dels diferents municipis.

Val a recordar que la pandèmia ha afavorit una certa recuperació demogràfica en alguns municipis rurals de Lleida, on s’han traslladat habitants de les ciutats per allunyar-se de les aglomeracions (vegeu el desglossament).

Solanell recupera set cases i cinc veïns s’instal·len al poble La cooperativa Reviure Solanell, que des de fa 15 anys treballa en la recuperació d’aquest poble de Montferrer i Castellbò abandonat des de mitjans del segle XX, ha reconstruït i aixecat 7 edificacions. A 5 quilòmetres de Castellbò s’han instal·lat de forma estable 5 persones, segons l’impulsor de la iniciativa, Saül Garreta. Dels 7 immobles recuperats, dos funcionen com a refugis, el Gall Negre i El Cabirol. També han reconstruït el campanar de l’església de Sant Julià, deixant a la vista fragments de frescos romànics que tècnics han considerat “inèdits” i de gran valor.

tracking