SEGRE

La Diputació de Lleida reclama a les corts espanyoles una Llei d'amnistia

El ple aprova el pla per finançar la teleassistència i prestació d'urgència social als consells comarcals i a la Paeria

Un moment del ple de la Diputació de Lleida.

Un moment del ple de la Diputació de Lleida.Gerard Hoyas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció que reclama a les corts espanyoles l'aprovació d'una Llei d'amnistia per a tots els encausats independentistes. Així mateix, demana "la immediata posada en llibertat dels presos polítics" i "la reparació dels danys causats a les persones represaliades". La moció, presentada per ERC i JxCat, també ha sumat el suport de la diputada d'En Comú Podem, mentre que el PSC i Ciutadans hi han votat en contra. D'altra banda, la sessió del mes de juny ha donat l'aprovació inicial per unanimitat al Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d'urgència social dels consells comarcals i l'Ajuntament de Lleida per a l'any 2021.

El ple de mes de juny, que s'ha celebrat en format híbrida, ha avalat la moció presentada pels dos grups del govern. En concret, el text defensa que "el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via penal". En aquest sentit, reclama l'aprovació per part de les corts espanyoles d'una Llei d'amnistia que, "sense renunciar a l'exercici del dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa per tots els actes i expressió d'unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita per l'autodeterminació de Catalunya". A la vegada, demana "la immediata posada en llibertat dels presos polítics", i "la reparació dels danys causats a les persones represaliades".

Des d'ERC i JxCat consideren insuficients els indults als presos independentistes empresonats i han defensat que cal anar més enllà amb una Llei d'amnistia per als més de 3.000 "represaliats" per causes relacionades amb l'independentisme. Així mateix, han assenyalat que es tracta d'un "conflicte polític" i han denunciat la "repressió" i la "vulneració de drets" per part de l'Estat contra el moviment independentista.

Tot i votar a favor de la moció, des d'ECP han dit que "no és hora de fer volar coloms" i han defensat els indults i el diàleg com a primer pas per avançar cap a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya. En el mateix sentit, el PSC també ha advocat pels indults i per un solució dialogada i negociada. Des de Cs han expressat que debatre a la Diputació sobre els indults o l'amnistia "no serveix de res" i han afirmat que l'amnistia no és un mecanisme previst a la Constitució.

Retorn de les restes de lleidatans enterrats al Valle de los Caídos

D'altra banda, ha quedat aprovada parcialment la moció d'ECP per impulsar la memòria històrica. Un dels punts aprovats insta el govern espanyol a elaborar i facilitar un estudi detallat sobre les restes de persones provinents de la demarcació de Lleida que es troben al Valle de los Caídos i, si s'escau, en faciliti el retorn, amb el consentiment de les famílies afectades. Així mateix, el text insta el Govern a impulsar des del Memorial Democràtic activitats de recuperació de la Memòria Històrica a les Terres de Lleida, Alt Pirineu i l'Aran. En canvi, no ha tirat endavant la creació per part de la Diputació d'una oficina de suport i la d'un programa de Memòria Democràtica.

Els vots del govern també han impedit que prosperés la moció del PSC i UA per instar el Govern a pactar amb els ajuntaments un calendari de pagament de l'anomenat 'deute ciutadà' acumulat per la Generalitat amb els consistoris. Pel que fa a la moció del grup de Cs sobre la presència d'elements de fibrociment amb amiant a la demarcació, únicament ha prosperat el punt que emplaça la Diputació de Lleida a elaborar un inventari dels edificis públics de la institució que continguin aquest material. La resta de punts han estat rebutjats amb els vots en contra del govern.

Pla per finançar la teleassistència i prestació d'urgència als consells comarcals i Paeria

Aprovació inicial del Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d'urgència social dels consells comarcals i l'Ajuntament de Lleida, corresponent a l'any 2021. Preveu una aportació de 901.000 euros, en concret 297.000 euros per a teleassistència i 604.000 per a urgència social. La Paeria rebrà 100.000 i 197.000 euros, respectivament, i en el cas dels consells comarcals es distribuiran entre aquests ens 200.000 per als serveis de teleassistència i 400.000 euros per a urgència social.

La sessió també ha avalat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l'Associació Alba per a la construcció a Sant Martí de Riucorb (Urgell) de l'edifici que acollirà l'equipament residencial i de serveis comunitaris de l'entitat. El futur equipament rebrà una aportació de la diputació lleidatana de 400.000 euros, la meitat dels quals el 2021 i l'altra, el 2022. En l'àmbit dels Serveis Tècnics, el Ple ha donat llum verda al projecte constructiu per millorar i eixamplar un tram de 3,8 quilòmetres de la carretera LV-2012, entre l'Espluga Calba i Fulleda, a les Garrigues.

Així mateix, han quedat aprovades inicialment les bases reguladores de subvencions de la diputació finançar accions de promoció i foment de l'activitat física i l'esport a les comarques lleidatanes. S'adrecen a entitats esportives, consells esportius, federacions esportives i esportistes de la demarcació de Lleida. La sessió també ha aprovat el conveni entre la Diputació de Lleida i el Força Lleida per la participació del club esportiu a la Lliga LEB Or, corresponent a la temporada 2020-2021. L'aportació que fa la Diputació és de 90.000 euros.

Ajuts a entitats culturals de la demarcació

D'altra banda, el Ple del mes de juny ha autoritzat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs la signatura de diferents convenis de col·laboració amb entitats i associacions de la demarcació per a les anualitats 2021-2023, que en total suposen una aportació de 681.000 euros. Els beneficiaris són l'associació Adifolk, la Federació Sardanista de les comarques de Lleida, l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes, l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, l'Associació d'Amics de la Música de Cervera, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, l'Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, la Fundació Orfeó Lleidatà, l'Associació Galacticat, la Fundació Privada Espai Guinovart, l'Associació Raiers de la Noguera Pallaresa i l'Associació Espurnes Barroques.

La sessió també ha autoritzat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona (ORGT), l'Institut del Teatre, el Consorci de les Drassanes Reials i el Museu Marítim de Barcelona i els organismes tributaris de les Diputacions de Girona (XALOC), Lleida (OAGRTL) i Tarragona (BASE-GESTIÓ D'INGRESSOS) per a la contractació conjunta del servei social i ambientalment responsable, de notificació administrativa. El conveni preveu una aportació de la diputació lleidatana de 865.216,73 (216.304 l'any 2021 i 648.912,29 el 2022)

El Ple s'ha iniciat amb un minut de silenci per rebutjar els assassinats masclistes que s'han registrat a l'Estat en les darreres setmanes i en record de les víctimes.

tracking