SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Alfarràs recuperarà el molí fariner amb els diners per refer Mitasa

Llum verda de Cultura per invertir 300.000 euros en un alberg del Camí de Sant Jaume i centre d'exposicions || Un informe desaconsella actuar en l'antiga tèxtil

Actual estat del molí fariner d’Alfarràs, que l’ajuntament recuperarà com a alberg.

Actual estat del molí fariner d’Alfarràs, que l’ajuntament recuperarà com a alberg.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alfarràs i tècnics de la conselleria de Cultura ja s’han reunit per abordar la rehabilitació de l’antic molí fariner, l’únic Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) del municipi. L’objectiu és reobrir-lo al públic com a alberg dins del Camí de Sant Jaume, amb unes quinze places, i centre d’exposicions.

El projecte suposarà una inversió de més de 300.000 euros que es finançaran amb els fons Feder de la UE destinats, en un principi, a reconvertir l’antiga fàbrica tèxtil de Mitasa en equipaments per a la localitat. Aquest projecte es va descartar a finals de l’any passat a causa que la inestabilitat del terra a la zona desaconsella qualsevol intervenció.

Segons va explicar l’alcalde, Joan Carles Garcia, aquest tràmit ja s’ha conclòs i es podrà redirigir la partida a aquesta actuació. Va afegir que la remodelació del molí també permetrà recuperar per als visitants la cascada del salt de Pinyana que utilitzava l’altra tèxtil del municipi, Filatures Viladés, també tancada des de fa anys, “ja que és un entorn bonic que ara està desaprofitat”.

En aquest sentit, l’alcalde de la localitat va remarcar que tant l’ajuntament com Cultura treballen en el projecte per licitar-lo al més aviat possible. Pel que fa a Mitasa, Garcia va anunciar que l’ajuntament procedirà a retirar tota la uralita que es va utilitzar en la construcció de la fàbrica centenària i que es conservaran tots els elements modernistes.

D’altra banda, l’ajuntament haurà de redactar un pla director per emprendre futures millores al pont sobre la Ribagorçana, on ja se n’han fet dos que han suscitat polèmiques.

El consistori ha aprovat el projecte per reparar punts crítics de l’escorxador municipal. Segons l’alcalde, es tracta de reparar la teulada, en què s’han descobert desperfectes després d’una de les inspeccions periòdiques de Salut.

El d’Alfarràs és un dels pocs escorxadors municipals que queden a Lleida i que utilitzen ramaders i carnissers de la zona.

En un altre ordre de coses, també ha donat llum verda a l’ampliació del cementiri, que suposarà una inversió de més de 150.000 euros per a la construcció d’una vintena de nínxols i una altra vintena de columbaris, i refarà la connexió de la zona nova i antiga.

tracking