SEGRE

LLEIDA

Brot de 21 positius a dos municipis lleidatans després d'un viatge de final de curs

Alumnes de Batxillerat que van ser a Banyoles, amb símptomes lleus o asimptomàtics || Més de 500 casos a Espanya per viatges d'estudis a les Balears, 79 de Barcelona

Proves PCR

Proves PCRACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut va confirmar ahir la detecció d’un brot de Covid-19 que afecta 21 estudiants de l’institut Francesc Ribalta de Solsona que van celebrar el final del curs en una casa rural de Banyoles. En el viatge, que es va celebrar del 14 al 18 de juny, van participar 34 joves d’entre 16 i 18 anys, alguns d’ells després d’haver acabat la selectivitat, i Salut va aclarir que va ser una “estada extracurricular sense cap vinculació amb el centre educatiu”. La meitat són asimptomàtics i la resta té símptomes lleus. Dels 21 positius, 17 són veïns de Solsona i els 4 restants són d’Oliana i estudien al mateix institut.

Fonts de Salut de la regió sanitària de Catalunya Central, a la qual pertany el Solsonès, van explicar que el brot “està actiu” i que s’està fent el seguiment de 189 contactes estrets, per la qual cosa el nombre d’encomanats podria créixer.

El primer positiu va començar a tenir símptomes el 19 de juny, després de tornar del viatge, i l’últim va ser detectat el 23. “Tots els joves que van ser a la casa han estat considerats contactes estrets”, van afirmar des de Salut. A tots se’ls ha fet una PCR i han començat la quarantena de deu dies. També s’han identificat els contactes estrets de cada un.

Aquest cas coincideix amb la detecció de diversos brots entre estudiants de Madrid, Múrcia, Galícia, País Basc, País Valencià i Aragó després de la celebració de viatges de final de curs a Mallorca. De moment, el recompte total de casos és de 516 positius en Covid i està provocant l’augment de la incidència de nou a Espanya.

A més, Catalunya va informar ahir que investiga un altre brot amb 57 casos positius després d’un viatge de final de curs d’alumnes de diversos instituts de Barcelona a Menorca i 22 més de Barcelona i la Catalunya Central després de viatjar a Mallorca. Tots els viatges van tenir lloc els dies 11 i 20 d’aquest mes.

El ministeri de Sanitat va acordar que aquelles persones que estiguin o hagin participat en viatges de final de curs a Mallorca siguin considerats “contactes estrets” i Andalusia farà proves a 476 joves.

Gairebé 5.000 dosis al dia a Lleida i el 50% de catalans ja en té una

Les infermeres de Lleida que participen en la campanya de la vacunació contra la Covid administren més de 4.800 dosis al dia, xifra que creixerà en les properes setmanes, ja que només la que ve arribaran sis milions de dosis a Espanya, quan normalment són 1,5 milions. La cobertura vacunal cada vegada és més gran i el 50,1% de catalans ja té la primera dosi, un total de 3.930.033 persones.

El president, Pere Aragonès, va destacar que la setmana vinent Catalunya arribarà als 4 milions de vacunats amb una dosi. D’altra banda, 2.534.539 catalans, el 32,3%, estan immunitzats. Aquests percentatges són una mica superiors a Lleida i, de fet, el 42% de la població major de 16 anys té la pauta completa, un total de 157.598 persones. A Espanya, més de 15,6 milions de persones tenen la pauta completa, el 33,5% de la població, i el 51,3%, 24 milions de persones, tenen una dosi.

Així mateix, el Govern va informar que ha aportat 290.000 euros al programa COVAX, que treballa per a la distribució justa i equitativa de les vacunes de la Covid de forma global per no deixar enrere els països més empobrits. En aquest programa internacional participen 190 països.

A més, el president espanyol, Pedro Sánchez, va recordar que el 2021 l’Estat donarà 21,5 milions de dosis a països tercers, especialment de Llatinoamèrica.

tracking