SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Gimenells refusa retirar símbols franquistes per “car” i Vielha, al no ser “competència” seua

Addueix que els comptes del Pla de la Font són molt ajustats i la capital aranesa al·lega que és en una casa particular || Juneda, en canvi, sí que planteja retirar una placa d'un immoble si no ho fa l'amo

Imatge de l’escut franquista a la façana de la seu de l’EMD del Pla de la Font.

Imatge de l’escut franquista a la façana de la seu de l’EMD del Pla de la Font.A.S.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gimenells i Vielha descarten retirar dos símbols franquistes pel cost que suposa en el primer cas i, en el segon, perquè considera que suprimir-lo no està entre les seues competències. Així es desprèn de les respostes dels dos ajuntaments a una petició del grup de Compromís al Senat sobre la llei de Memòria Històrica.

A Gimenells, es tracta d’un escut franquista a la seu de l’EMD del Pla de la Font i, en el seu informe, l’ajuntament assenyala que el 2010 es va determinar que la supressió costaria més de 15.000 euros. Assegura que “el valor d’aquestes actuacions resulta inassumible per a una entitat menor” que “aquest any passat disposava d’un pressupost per a inversions de 38.000 euros”.

Això no obstant, la presidenta de l’EMD, Inés Galindo, va afirmar que tornaran a plantejar-ho a la junta de veïns i “veure si d’alguna manera podem trobar finançament”.

Per la seua part, l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va explicar que en el seu cas es tracta d’una pintura en un immoble d’Aubèrt amb el rostre del general Franco i el jou i les fletxes, encara que va apuntar que és poc visible.

A l’informe, el consistori destaca que no “li correspon” retirar aquests símbols “a la façana d’un habitatge particular” i apunta que ja van indicar al propietari que fer-ho “era la seua obligació”. Val a recordar que el consistori sí que va retirar l’escut franquista de la taula de sala de plens, que no era visible des del 2001.

Així mateix, l’ajuntament de Juneda, que també va ser requerit per Compromís, sí que planteja al seu informe retirar un símbol si no ho fa l’amo de l’edifici. L’alcalde, Antoni Villas, va explicar que és una placa d’habitatge de protecció oficial amb el jou i les fletxes. Una altra placa de les mateixes característiques ja ha estat retirada, com ja va avançar SEGRE.

Normativa vigent

La llei de Memòria Històrica promulga la supressió d’aquests símbols. De fet, obliga a adoptar les mesures oportunes perquè es retirin tots aquells que estiguin vinculats amb l’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Imatge de l’escut franquista a la façana de la seu de l’EMD del Pla de la Font.

Imatge de l’escut franquista a la façana de la seu de l’EMD del Pla de la Font.A.S.M.

tracking