SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Expropien sòl per a un parc eòlic després del 'no' dels seus amos a les ofertes del promotor

L'únic autoritzat i el primer que es construirà en 8 anys, amb molins a la Granadella i Llardecans || Els regants del Segrià Sud recorren per exigir garanties que les obres no danyaran el reg

Prospeccions geològiques fa un any per al parc eòlic.

Prospeccions geològiques fa un any per al parc eòlic.M. MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha posat en marxa un procés d’expropiació de sòl per construir vint molins de vent als municipis de la Granadella i Llardecans. Són els del parc eòlic Solans, l’únic projecte ja autoritzat a Lleida i el primer que veurà la llum: l’inici de les obres s’espera aquest estiu i seran les primeres en vuit anys a les comarques lleidatanes. El promotor, Tarraco Eòlica, va firmar el 2010 acords per ocupar parcel·les d’almenys una desena d’afectats. Ara, onze anys després, recorre a aquest procediment expropiatori per poder utilitzar també finques d’almenys mitja dotzena de propietaris que van rebutjar en el seu dia les ofertes de l’empresa.

El parc eòlic ha obtingut la declaració d’utilitat pública de la Generalitat. Això permet que l’administració catalana expropiï el sòl necessari a petició del promotor i a càrrec seu. La convocatòria per redactar les actes prèvies a l’ocupació es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat. Entre els propietaris afectats figura la comunitat de regants del Segrià Sud, que ha presentat un recurs administratiu. El seu president, Joan Sabaté, va explicar que reclamen al promotor un protocol que eviti danys a infraestructures de regadiu.

“No volem parar el parc eòlic, només evitar perjudicis al regadiu”, va subratllar Sabaté. Els regants estimen que els quatre molins previstos a Llardecans poden afectar basses de reg, conduccions i camins.

Una altra afectada és Mercè Masip, veïna de la Granadella que va rebutjar fa 11 anys una oferta del promotor que va qualificar com “una presa de pèl”. “Ni tan sols detallaven per on anaven a passar i els preus eren irrisoris”, va explicar.

Conscient que el promotor podia recórrer a l’expropiació, va preferir aquesta via al considerar que ofereix més garanties que el contracte que li van proposar de firmar. “En una expropiació es delimita fins a l’últim pam”, va recalcar, i va lamentar que “la Generalitat no estigui del nostre costat, sinó del d’empreses que no aporten res al territori”.

El sindicat Unió de Pagesos (UP) representa afectats per aquesta expropiació i ha mantingut contactes amb el promotor per tractar de millorar l’oferta inicial..

Retallades van parar el projecte fa 11 anys i el nou boom el reviu El parc eòlic Solans va iniciar la seua tramitació fa més d’una dècada, però va quedar paralitzat amb la resta de projectes de renovables a tot Espanya quan el Govern del PP va congelar la concessió de primes per generar energies netes. Ara, el nou boom de centrals eòliques i fotovoltaiques ha reviscut aquesta iniciativa, que ja havia obtingut l’autorització de la Generalitat abans de quedar en suspens.

Segons fonts pròximes a les negociacions, el promotor va plantejar el 2010 pagaments anuals als propietaris de finques afectades. Els va oferir xifres molt dispars, en funció de si els seus terrenys acollien molins, línies elèctriques, camins o rases per a cablatge.

Ara busca reunir el sòl que li falta. L’actual ressorgir de les renovables es tradueix en projectes per a més de cent grans plantes solars i quaranta parcs eòlics a les comarques de Lleida, amb una elevada concentració que és objecte de polèmica.

tracking