SEGRE

ESNOTICIA

Els àngels del cel

Augmenten els rescats dels GRAE dels Bombers per l'auge de les activitats en la naturalesa || Aquest any ja han fet 170 sortides a Lleida, un 34% més que l'any passat i un 23% que el 2019

Imatge d'arxiu d'un helicòpter dels GRAE en un rescat.

Imatge d'arxiu d'un helicòpter dels GRAE en un rescat.BOMBERS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els rescats en la naturalesa s'han disparat per l'auge de les persones que decideixen fer activitats a l'aire lliure com senderisme, barranquisme o escalada. Per això, la Generalitat compta amb els GRAE, la unitat especialitzada en rescats i salvaments, que s'han convertit en àngels de la guarda per a les persones que necessiten assistència.

“Ens veuen com els àngels de la guarda de les muntanyes. Cal pensar a més que els ferits, desorientats o indispostos es troben en la majoria de casos en un lloc de difícil accés, per la qual cosa pateixen una enorme sensació de vulnerabilitat.” Això és el que expliquen Ricard Balaguer i Miquel Blanco, dos dels especialistes de rescat dels Bombers de la Generalitat que acudeixen a les emergències en helicòpter. Ells formen part del Grup d’Actuacions Especials, més coneguts com a GRAE.

Són especialistes en salvaments i rescats al medi natural en zona de muntanyes, rius, pantans, barrancs o coves i en recerques de persones perdudes, entre altres serveis.

Es desplacen en helicòpter i cada any que passa tenen més feina.

Hi ha un augment sostingut de casos que es deu, principalment, a l’auge de persones que practiquen activitats a l’aire lliure, la qual cosa ha suposat un espectacular increment pel que fa al nombre de rescats en els últims anys. Així mateix, per exemple, l’any passat, malgrat la pandèmia, a Catalunya hi va haver un 15% més d’intervencions (1.650 el 2020 per 1.440 del 2019). Una xifra rècord que duplica les intervencions del 2010 (855). “Més persones, més accidents. És pura lògica”, comenten.

En el cas de Lleida la tendència és la mateixa. Aquest any, fins al dia 15 de juliol, s’havien fet 170 actuacions, per les 126 del mateix període de l’any passat i les 138 del 2019, un 34 per cent i un 23% més, respectivament. El 2020, hi va haver 327 serveis, un 14 per cent més que l’any 2019.

Nou model amb el SEM

Aquest increment també ha suposat una voluntat per part de la Generalitat de millorar el servei i l’atenció. Per això, recentment s’ha creat un nou model multidisciplinari Bombers-Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La principal novetat és que l’equip de rescat incorpora un metge especialista en urgències del SEM.

A més de permetre atenció sanitària immediata en cas de ser necessària, també facilita l’entrada directa al sistema de Salut Pública de la persona assistida gràcies al dispositiu tablet de l’Estació Clínica d’Emergències (ECE) que utilitzen tots els professionals SEM.

D’aquesta manera, la resposta és més immediata, atès que una mateixa unitat efectua tant el rescat com l’assistència sanitària, a banda de poder monitorar el pacient i començar a aplicar el mateix moment maniobres clíniques.

Les comarques de Lleida compten amb una base dels GRAE a la Seu d’Urgell, amb una subseu a Tírvia, al Pallars Sobirà. A més, els Pompièrs d’Aran també tenen equips a Vielha. Això suposa que en qüestió de minuts poden arribar a tots els punts del Pirineu, on es produeixen la gran majoria de rescats.

Les dades

327 serveis a Lleida el 2020. Els Bombers van fer l’any passat 327 intervencions al medi natural a Lleida, un 14 per cent més que el 2019

1.650 salvaments a Catalunya. És la xifra rècord que es va registrar l’any passat. Duplica la que hi va haver una dècada abans, el 2010, amb 855 sortides.

Les claus

GRAE a Catalunya. El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) és la unitat especialitzada en salvaments i rescats de persones al medi natural. Té tres seus i un equip de 64 especialistes de muntanya: vint a la Seu d’Urgell, vint a Olot i vint-i-quatre a Cerdanyola del Vallès, així com vint-i-quatre especialistes en el rescat aquàtic.

La Seu, Tírvia i Vielha. Hi ha una base permanent al Pirineu lleidatà, que opera principalment des de dos punts: l’aeroport de la Seu d’Urgell i la base de Tírvia. En aquesta última base s’opera els dies de més afluència de persones a la zona del Pirineu (220 dies). Els Pompièrs d’Aran també tenen equips GRAE.

tracking