SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Un mural a Arbeca converteix una vella burla en senyal d'orgull per al poble

La pintura dona un nou significat a l'antiga dita “Sembla que vinguis d'Arbeca”

Imatge del mural amb el refrany “Sembla que vinguis d’Arbeca”, obra de l’artista Ivan Egea.

Imatge del mural amb el refrany “Sembla que vinguis d’Arbeca”, obra de l’artista Ivan Egea.R.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Arbeca ha convertit una vella burla en un senyal d’orgull per al municipi.

Ho ha fet a través d’un mural en què es pot llegir la dita “Sembla que vinguis d’Arbeca”, que fa referència a una persona despistada o desubicada. La pintura, en canvi, mostra la frase emmarcant la figura d’un jove amb una medalla d’or.

L’alcalde, Sergi Pelegrí, va explicar que “volem fer gala” d’aquesta expressió i va assegurar que no “la tenim com a una cosa que ens molesti”.

Pelegrí va destacar que l’objectiu d’aquesta obra és que “tot aquell que ens visiti vegi que estem orgullosos” i va recalcar que “Arbeca és un gran poble per la seua gent, pel seu oli i per la seua història”.

Hi ha diverses versions sobre l’origen d’aquesta dita. L’artista local Ivan Egea, autor del mural, va apuntar que un es remunta al segle XIX, quan atletes d’Arbeca corrien en curses a Barcelona. Viatjaven a peu o en mula, i la seua indumentària no es corresponia amb la dels esportistes de l’època. Tanmateix, Egea va assegurar que eren “molt bons corredors” i, quan arribaven a la meta, tots preguntaven d’on venien. Va apuntar que amb el mural, que mostra un atleta amb una medalla d’or, vol narrar la història “d’un triomfador”. Per la seua banda, el folklorista Joan Amades va apuntar que aquesta expressió al·ludeix a persones “rústiques” i “poc coneixedores d’usos i costums de la ciutat”. Un altre possible origen està relacionat amb els ducs de Cardona, amb residència a Arbeca i que, quan eren citats a les Corts Catalanes, de vegades no estaven al corrent de l’actualitat.

tracking