SEGRE

PATRIMONI RELIGIÓS

Veïns de Corçà demanen ajuts urgents per evitar l'ensorrament de l'església

Tancada al culte des de fa mesos per perill de caiguda, necessita 60.000 euros

Estat actual de l’església del nucli de Corçà.

Estat actual de l’església del nucli de Corçà.V.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Veïns del nucli de Corçà, a Àger (Noguera), reclamen ajuts urgents per evitar que es desplomi l’església de la Mare de Déu del Roser, tancada al culte des de fa gairebé un any, pel seu estat de degradació.

Asseguren que ja el 2015 el rector va advertir que el temple necessitava una reforma de la teulada, on hi havia goteres, una actuació que es va valorar en 20.000 euros, segons va afirmar la parròquia.

Llavors ja es va dur a terme una campanya per recollir fons entre entitats, associació de veïns i bisbat de Lleida. Més tard, un informe de la diòcesi va elevar la reparació a 60.000 euros, una quantitat inassumible, asseguren.

El mes de setembre del 2020, després que caiguessin diverses teules, l’ajuntament va tancar l’església i va penjar a la porta el cartell de “perill de despreniments”. Es queixen que no hi puguin entrar ni per celebrar cerimònies religioses ni per retrobar-se durant la festa major. De fet, aquest cap de setmana hi va haver un funeral que es va haver d’oficiar al cementiri.

També critiquen que, malgrat els recursos que genera el turisme per la proximitat de Mont-rebei, que provoca col·lapses de vehicles a la zona, no hi hagi fons, encara que sí que s’ha actuat en altres ermites com la de la Pertusa.

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, va indicar que no només l’església de Corçà, del segle XVIII, requereix una actuació urgent, també les de Millà, Fontdepou i Colobó, amb seriosos processos de deteriorament. Inclús a l’església de Sant Vicenc d’Àger s’han detectat esquerdes provocades per la humitat, va puntualitzar. Burgués va indicar que l’ajuntament no pot fer front a les despeses que suposaria arreglar tots els temples que, d’altra banda, són competència de la diòcesi de Lleida.

Per la seua part, fonts parroquials van indicar que esperen ajuts de l’Administració, ja que sense no es poden dur a terme les reparacions.

tracking