SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

El Govern amplia fins a Lleida la desviació de camions a l'AP-2 després d'alliberar-se el peatge

La Plataforma Prou Morts insisteix a desdoblar l'N-240 i demana que el projecte “no quedi en un calaix” || Adeu a 44 anys de circulació de pagament a l'autopista després d'expirar la concessió actual

Gavín (centre) i Palau (en primer terme a la dreta) a la reunió de la Plataforma Prou Morts.

Gavín (centre) i Palau (en primer terme a la dreta) a la reunió de la Plataforma Prou Morts.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ampliarà a partir de demà fins a Lleida la desviació obligatòria de camions de l’N-240 a l’AP-2, que actualment està en vigor entre les Borges i Montblanc. La mesura coincideix amb la fi del peatge aquesta mitjanit i el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, va explicar ahir que ara “no hi ha cap problema de bonificacions i la Generalitat no depèn de l’Estat per decidir les desviacions”. Va apuntar que això afectarà el trànsit “de pas”, que haurà de circular per l’AP-2 entre les sortides de Soses i Montblanc. Gavín va fer aquestes declaracions a la reunió de la Plataforma Prou Morts a l’N-240.

L’alcaldessa de les Borges i representant de l’entitat, Núria Palau, va reivindicar la duplicació de l’N-240 entre Lleida i la capital de les Garrigues i va demanar que “el projecte no es quedi en un calaix”. A més, Palau va reivindicar compensacions per la pèrdua de l’IBI de l’autopista, que els ajuntaments deixaran d’ingressar.

Per la seua banda, Gavín va assegurar que estan “convençuts” que el desdoblament “té tot el sentit” i va apuntar que és “compatible” amb nous accessos a l’AP-2.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, va explicar que aquests accessos són “importants” perquè podrien permetre l’impuls de nou sòl industrial. Lleida diu adeu aquesta mitjanit a quaranta-quatre anys de peatge a l’AP-2. En tot el traçat l’autopista es va posar en marxa entre el 1969 i el 1979. La concessió actual, en mans d’Abertis, expira a les 00.00, quan s’aixecaran les barreres. No obstant, la demolició de les cabines dels peatges haurà d’esperar. Fonts de l’Estat van assenyalar que encara no hi ha data per a la demolició.

Aquests treballs formen part del nou contracte de l’AP-2, que encara no està adjudicat, i compten amb un pressupost de gairebé 350.000 euros. Les mateixes fonts van apuntar que Abertis portarà a terme una actuació en la senyalització i que a partir d’aquesta mitjanit les barreres estaran bloquejades. La fi dels peatges a l’AP-2 i l’AP-7 suposarà un estalvi de fins a 2.000 euros a l’any per cada camió, segons el Gremi de Transports i Logística de Catalunya.

Per la seua banda, el conjunt dels usuaris d’aquestes autopistes deixaran de pagar 752 milions a l’any. D’altra banda, la plataforma Rescap-2 ha convocat per aquesta nit una concentració al peatge de les Borges. L’entitat va reivindicar nous accessos a l’autopista i va reiterar la seua oposició a la duplicació de l’N-240..

L’Estat ja estudia un nou sistema de pagament per al 2024

L’Estat ja estudia el nou sistema de pagament per circular per autovies i autopistes. El Govern central ja va avançar al pla de recuperació post-Covid que va enviar a la Unió Europea que s’aplicaria el 2024. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, va assegurar que serà un sistema “just” que garantirà “el manteniment de les carreteres i seguretat viària”. Per la seua banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va descartar aplicar la vinyeta (tarifa plana per utilitzar aquestes vies) només a Catalunya.

El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, va apuntar que Espanya “és un dels pocs estats de la Unió Europea que no tenen model” i que seguint el sistema europeu “la vinyeta és una de les opcions”. Per això, va demanar al Govern central que “expliqui” quin és el seu model. Va apuntar que aquest ha de ser el mateix per a tot l’Estat i “no tolerarem cap altre greuge i que nosaltres paguem i altres no”..

tracking