SEGRE

TECNOLOGIA GESTIÓ FORESTAL

Ningú vol construir la futura biorefineria de Balaguer i la UdL n'habilita una de provisional

Dos concursos per adjudicar les obres han quedat deserts || El termini per obrir-la acaba a final d'any i els responsables del projecte demanen una pròrroga i temptegen alternatives per no perdre ajuts

Polifenol per a cosmètica de la biorefineria.

Polifenol per a cosmètica de la biorefineria.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte per posar en marxa una biorefineria experimental a Balaguer ha xocat amb un problema inesperat: ningú vol construir l’edifici que acollirà aquesta instal·lació, dedicada a obtenir matèries primeres per elaborar des de plàstics fins a cosmètics a partir de restes vegetals. Dos concursos convocats al llarg d’aquest any per adjudicar les obres han quedat deserts al no presentar-se cap empresa. Els responsables d’aquesta iniciativa estudien ara diferents opcions per tirar-la endavant i evitar perdre subvencions ja atorgades per la UE.

La biorefineria forma part d’un projecte d’especialització territorial (PECT) finançat per la UE. La Diputació el coordina juntament amb la UdL, encarregada de posar en marxa aquestes instal·lacions.

El cobrament dels fons europeus està condicionat a completar el projecte a finals d’aquest mateix any, i els responsables han demanat ja una pròrroga per si no aconsegueixen complir els terminis de les obres. El conjunt del PECT, batejat com a Imbiofust, suma més de quatre milions d’euros.

Fonts de la UdL van explicar que, des de la redacció del projecte, els preus de la construcció s’han encarit, una cosa derivada en part de l’escalada de preus de matèries primeres com l’acer i la fusta (com va avançar SEGRE el passat 7 de setembre).

Van valorar que seria necessari augmentar el pressupost en uns 40.000 euros perquè empreses s’interessin a construir l’edifici, previst en una parcel·la del polígon industrial Campllong de Balaguer. Això suposaria passar de 67.526 els euros que oferien els concursos que van quedar deserts a l’abril i al juny a una mica més de 107.000. Els responsables del projecte proven ara de recollir aquests 40.000 euros addicionals per poder treure de nou les obres a concurs.

Amb un pressupost més alt, creuen factible adjudicar-les i obrir l’edifici a finals d’aquest any, atès que està previst construir-lo amb mòduls prefabricats. En cas que no sigui possible, confien en la pròrroga i, en cas que els sigui denegada, els queda encara un altre as sota la màniga: una biorefineria habilitada de forma provisional que ha obtingut ja els primers resultats (vegeu el desglossament). Fins i tot si l’any acaba sense l’edifici de Balaguer i sense la pròrroga, podrà presentar avenços davant de la UE per justificar l’ajuda atorgada.

Val a recordar que, juntament amb la prevista a Balaguer, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal impulsa una altra biorefineria a Solsona, també en el marc d’un altre projecte finançat per la UE per obtenir matèries primeres derivades de la gestió forestal. La planta del Solsonès té finalitats diferents a les de la prevista a la Noguera.

La maquinària ja funciona al Parc de Gardeny

La UdL ja havia adquirit anteriorment la maquinària per a la biorefineria. Al no tenir encara l’edifici per a aquesta a Balaguer, l’ha posat en funcionament al Parc de Gardeny, on ha obtingut ja els primers resultats.

A partir de biomassa vegetal han aconseguit refinar lignines, fetes servir en bioplàstics, i polifenol, utilitzat com a conservant natural en cosmètica. El preu d’aquest últim producte és d’uns 200 euros per quilo.

Polifenol per a cosmètica de la biorefineria.

Polifenol per a cosmètica de la biorefineria.UDL

tracking