SEGRE

AIGÜES REGADIUS

El Canal d'Aragó i Catalunya ven sòl d'un pantà fallit

Per a l'embassament de cua que es va descartar al construir-se Sant Salvador || Quasi 6 hectàrees amb un preu de sortida de 82.000 €

El pantà de Sant Salvador, que va substituir el de Saidí.

El pantà de Sant Salvador, que va substituir el de Saidí.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Canal d’Aragó i Catalunya ha tret a subhasta les finques en les quals estava previst construir l’embassament de cua de Saidí, per proveir la zona sud d’aquest regadiu de més de 100.000 hectàrees entre Lleida i Osca. Aquest pantà va quedar descartat l’any 2005, quan es va optar per la construcció del pantà de Sant Salvador, a Binacet, per complementar les reserves del pantà de Barasona, al riu Éssera.

Segons el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez, es tracta d’una extensió de gairebé sis hectàrees que surt a la venda per un preu inicial de gairebé 82.000 euros. Són dos partides d’aquesta població del Baix Cinca: la d’Arnal, de 4,3 hectàrees, valorada en 52.665 euros, i la de Sardera, d’1,6 i amb un preu de 29.243. L’obertura d’ofertes es durà a terme el dia 30 d’aquest mateix mes. Són terrenys que la comunitat va adquirir en el seu dia per fer el pantà descartat. Ara els ven per poder obtenir recursos que destinarà a altres obres.

L’obertura d’ofertes dels interessats està prevista per a finals d’aquest mes

El pantà de Sant Salvador va entrar en funcionament l’any 2016, després de dècades de projectes per garantir el reg a tota l’àrea del canal. Té una capacitat per a 137 hectòmetres cúbics i en l’actualitat està al 66%, mentre que Barasona o Joaquín Costa està al 40%. S’ha de recordar que durant aquesta campanya també ha estat necessari posar en marxa el retrobombatge des de Coll de Foix per poder prorratejar aigua des de mitjans d’agost. La comunitat de regants espera que s’adjudiquin les obres de la canonada de la Mola, que conduirà l’aigua per gravetat a la zona sud i suprimirà l’elevació mitjançant el bombatge de Coll de Foix, a Alfarràs.

Abans de Sant Salvador es va plantejar construir l’embassament de Santaliestra, que va acabar descartat per la gran oposició veïnal que va suscitar. De fet, el canal va haver de tornar 1,3 milions d’euros als regants afectats pel projecte, per les derrames que van pagar entre l’any 1999 i el 2000 per poder sufragar la construcció d’aquesta presa i després de perdre diversos recursos judicials.

tracking