SEGRE

Aquesta temporada de bolets els fredolics són escassos, però és extraordinària per als rovellons

La falta de pluges i les temperatures suaus provoquen que aquesta varietat de bolet es faci esperar

Alguns fredolics. Enguany són escassos

Alguns fredolics. Enguany són escassosX. Santesmasses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest és un any extraordinari per als rovellons, pràct icament tothom pot trobar-los. Apareixen fins i tot en secans, encara que en aquest cas pot no resultar tan fàcil trobar-los. Després de més de mitja hora buscant el primer bolet, un veí amb més de mitja cistella plena ofereix algunes pistes sobre com i on trobar-los. “Veus aquell bony de terra? Doncs mira sota”, explica. Al lloc indicat afloren tres rovellons durs com pedres. Al voltant, van apareixent- ne més i aviat en reuneix una dotzena. Desenterrant-los de la terra seca, en poc més de 100 metres quadrats s’ha emplenat mitja cistella. Tots són rovellons de sang, dels que deixen les mans tenyides, sense cucs, i la cirereta va ser comprovar-ne la durabilitat. Després de recollir-los, van aguantar del cap de setmana a la cistella a la cuina sense ferse malbé. Entre els rovellons n’apareix un al qual han donat una puntada de peu. És una mare del rovelló o pinatella. És un rovelló que en lloc de tenir làmines rosades a la part de sota del barret, presenta una superfície llisa de color blanc. És tan bo o més que els altres. No ho són els que tenen les làmines o el peu blanc, i els que a l’agafar-los tenen un líquid blanc enganxós.

El temps d’aquests dies i les previsions meteorològiques ens permetran alguna setmana més per plegar rovellons. En canvi, el que no es veu són fredolics, i els pocs que es troben es trenquen a les mans. Manel Muñoz, un expert boletaire de Cerveraexplica que per al fredolic fa falta més fred i algunes pluges, calcula que en un parell de setmanes es podran collir. Malgrat això, afirma que a les zones d’alta muntanya ja ha trobat algun bolet de la varietat coneguda com l’allenegat. Se l’anomena així perquè és més gran i s’assembla a una llenega. Mentre que la llenega se sol trobar en grups petits d’un parell o tres, els fredolics es troben en famílies nombroses de trenta o quaranta a tot just dos metres de terra. A més, mentre les llenegues es troben al voltant de carrasques, els fredolics es troben envoltant els pins joves oen zones molt humides, com les molses, o al costat d’un baixant d’aigua.

A diferència del rovelló, que prefereix les zones planes, el fredolic i la llenega poden aparèixer en qualsevol mena de superfície. Val a dir que, a part de rovellons, aquest any el bosc ha estat generós amb la producció d’altres bolets, com per exemple els becs de perdiu, els mollerics i els apagallums. Tot això, mentre s’espera que les pluges portin també camagrocs i llengües de bou o agulletes, que fins ara han estat escassos.

tracking