SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Els promotors de plantes solars i eòliques hauran de buscar socis locals

Hauran d'oferir a ens públics, empreses i particulars la possibilitat d'adquirir-ne almenys un 20 per cent || Segons la nova normativa que prepara la Generalitat

Excavacions per fer els fonaments dels molins del parc eòlic de Solans.

Excavacions per fer els fonaments dels molins del parc eòlic de Solans.E.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els promotors de centrals eòliques i solars hauran de buscar socis locals per a cadascun dels seus projectes a Lleida i a la resta de Catalunya. Hauran d’oferir la possibilitat d’adquirir almenys un 20 per cent de cada instal·lació als ens públics, empreses i particulars del territori on preveuen desplegar molins o plaques fotovoltaiques. Així ho preveu la reforma del decret sobre energies renovables que la Generalitat preveu aprovar aquest mateix mes. Segons fonts coneixedores d’aquesta futura normativa, aquesta exigència s’aplicaria a instal·lacions per sobre dels 5 megawatts de potència (MW).

Afectaria la totalitat dels quaranta-dos parcs eòlics projectats a les comarques de Lleida i també desenes de plantes solars: cada vegada són més els nous projectes per a centrals fotovoltaiques que superen aquesta potència.Tenir socis locals no serà necessari per tramitar projectes d’energies renovables. Tanmateix, els promotors hauran d’acreditar a la Generalitat que han ofert una participació del 20 per cent. La manera de demostrar-ho encara s’ha de determinar. Aquest requisit se sumarà a altres ja anunciats mesos enrere, com notificar cada projecte als ajuntaments dels municipis afectats; i comptar amb el vistiplau de gran part dels propietaris del sòl, un 85 per cent de la superfície.Entitats i empreses del sector de les renovables van considerar “raonables” aquests requisits, encara que van qüestionar que, a la pràctica, hi hagi qui adquireixi participacions en projectes per a parcs eòlics i solars. En aquest sentit, van apuntar que hi ha altres vies de participació en projectes d’energies verdes com iniciatives de micromecenatge.

Excavacions per als fonaments de molins del parc de Solans

L’empresa Eolia Renovables ha començat excavacions per als fonaments dels vint molins de vent del parc eòlic de Solans, entre Llardecans i la Granadella. Aquest és el primer parc que es construeix a Lleida després de més de vuit anys, mentre quaranta-dos projectes més estan paralitzats (vegeu SEGRE d’ahir). La previsió és que de cara a la primavera de l’any que ve arribin els aerogeneradors, que quedaran instal·lats i operatius l’estiu del 2022.

Val a recordar que les obres preliminars van començar a finals del 2019 després d’obtenir les llicències d’obres dels ajuntaments, i que els sondejos es van fer l’any 2020. La Covid va paralitzar el procés.

tracking