SEGRE

TRÀNSIT POLÈMICA

Reclamen l'impost ambiental per desenes de cotxes donats de baixa

L'Agència Tributària de Catalunya anima a interposar recursos per reparar els errors || La DGT a Lleida ha rebut nombroses queixes d'afectats

Imatge de l’autovia A-2 al seu pas per la Segarra.

Imatge de l’autovia A-2 al seu pas per la Segarra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Desenes de lleidatans han rebut en els últims dies una notificació de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) per informar-los del cobrament del nou impost de les emissions de diòxid de carboni de vehicles que han estat donats de baixa, una taxa amb què la Generalitat espera recaptar uns 66 milions d’euros (vegeu el desglossament). En un d’aquests casos, a què ha tingut accés aquest diari, es reclamen 91,20 euros per un vehicle que va ser donat de baixa el 2011. La prefectura provincial de Trànsit (DGT) a Lleida, malgrat no ser la seua competència, ha rebut desenes de queixes en els últims dies per aquest error.

La directora de Trànsit a Lleida, María José Soler, va explicar ahir que “la DGT va cedir a l’Agència Tributària de Catalunya un registre amb el cens de vehicles perquè fes les liquidacions”. En aquest sentit, Soler va explicar que “la confusió es pot haver produït perquè hi ha vehicles que estan donats de baixa temporal i no definitiva. També hi pot haver casos puntuals de cotxes que s’han donat de baixa per robatoris i no s’ha fet la correcció”.

A Lleida poden ser uns 5.000 cotxes que es troben en garatges o magatzems, com ja va publicar SEGRE al juny. En aquest sentit, la delegada de Trànsit va afegir que “hem facilitat la informació a tots els afectats perquè puguin interposar un recurs davant de l’ATC o perquè el vehicle es doni de baixa definitiva. S’ha d’acreditar que ja no es té l’automòbil”.Per la seua part, des de la conselleria d’Economia van assegurar que “es va obrir un període perquè els ciutadans poguessin consultar el padró provisional per si hi havia alguna dada incorrecta.

Ja es van esmenar alguns errors”. El departament va afegir que reforçaran l’atenció telefònica i per internet perquè els afectats recorrin i perquè se’ls torni l’import. “Si s’acredita que s’ha cobrat indegudament l’impost, es tornarà amb els interessos generats.

L’objectiu és reparar tots els errors”.

Una taxa progressiva en funció de la contaminació

? L’impost s’aplica a turismes, furgonetes i motocicletes sobre la base de les emissions de CO2 del 2020. És una taxa progressiva que es pagarà anualment i gravarà els vehicles més contaminants. Per saber qui ha de pagar i qui no, la Generalitat va crear uns trams amb els nivells de contaminació per a turismes, motos i furgonetes per gestionar-ho.

Es calcula que els propietaris hauran de pagar una mitjana de 35 euros a l’any. Han quedat subjectes a l’impost 1.650.342 contribuents i 2.267.168 vehicles, que es preveu que generin una recaptació total de 65.969.630,04 euros. Al contrari, n’estan exempts els vehicles cent per cent elèctrics, ciclomotors, camions de més de 3,5 tones, autocars i vehicles autoritzats per transportar més de nou persones.

tracking