SEGRE

LEGISLACIÓ RENOVABLES

La Generalitat aparta les plantes solars dels terrenys situats als nous regadius

El decret de renovables prohibeix afectar espais de regs de promoció pública tret de plaques per a autoconsum || Regants denuncien que projectes de fotovoltaiques paralitzen la promoció del reg

Imatge d’arxiu d’una plantació de cultiu experimental de bròcoli al Segarra-Garrigues.

Imatge d’arxiu d’una plantació de cultiu experimental de bròcoli al Segarra-Garrigues.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les plantes solars ja no podran competir per un mateix terreny amb inversions en regadius promoguts per la Generalitat com el Segarra-Garrigues. Així ho estableix el nou decret de renovables aprovat dimarts, que exceptua d’aquesta prohibició les plantes solars dedicades a autoconsum. El decret estableix com a criteri per a la implantació de plantes solars fotovoltaiques que no afectin “àmbits inclosos en projectes d’implantació de nous regadius o de transformació dels existents promoguts per l’administració”, amb l’excepció de les plantes destinades a autoconsum.

Els regants han denunciat en reiterades ocasions que els projectes de fotovoltaiques distorsionen la promoció del regadiu en els nous espais. El president del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, va explicar que en municipis com Maials, el Cogul o Seròs alguns agricultors han paralitzat la seua adhesió al regadiu pendents de les ofertes d’empreses que promouen plantes solars. El decret de renovables hauria de posar fi a aquesta situació.L’últim any, la ponència d’energies renovables de la Generalitat (actualment paralitzada) havia donat el vistiplau preliminar a grans centrals solars en terrenys de regadius, però també n’havia rebutjat d’altres en què estava previst modernitzar riscos existents.

El Segarra-Garrigues acaba campanya amb 11.374 ha

El Segarra-Garrigues posarà final a la campanya de regadiu dimarts vinent després de sumar durant aquesta temporada 607 noves hectàrees, fins a assolir les 11.374 hectàrees regades. Durant aquests mesos el nou regadiu ha consumit 33,4 hectòmetres cúbics d’aigua, procedents del pantà de Rialb, encara que en part captats directament del riu Segre. Fruita dolça i fruita seca com l’ametller copen el 41% de la producció actual dels regants del Segarra-Garrigues.

Els segueixen el panís, amb un 15% de la producció; les oliveres, amb un 14%; el cereal, amb un 13%; les vinyes amb un 11% i altres de menor superfície. El projecte contempla la posada en regadiu d’unes 68.000 hectàrees de cultius i deu comptabilitzar una part amb la protecció de les aus.

Digitalitzaran la gestió de l’Aragó i Catalunya amb fons de la UE

L’Estat ha seleccionat 4 projectes presentats pel Canal d’Aragó i Catalunya per a la modernització i digitalització de la gestió del reg, que té una extensió de més de 100.000 hectàrees.

Segons el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez, seran finançats pels fons Next Generation de la UE per a la recuperació econòmica per la pandèmia. Seran presentats en l’assemblea del 19 de novembre. D’altra banda, va indicar que s’està tancant el procés d’adquisició de terrenys per construir la canonada de gravetat de la Mola amb la previsió d’abordar les obres a la primavera.

Aquesta obra permetrà suprimir el retrobombatge d’aigua des de coll de Foix, a Alfarràs. Va afegir que aquest any s’ha pogut resoldre la campanya gràcies a aquest retrobombatge a la zona alta i a l’aigua del pantà de Sant Salvador, però que si no es registren precipitacions, s’entrarà en situació de sequera.

tracking