SEGRE

REGADIU OBRES

Llum verda del Canal d'Urgell a un pressupost de més de 8 milions d'euros per al 2022

Abordarà la millora de la Primera Séquia Principal segons va anunciar el seu president || Esperen els fons europeus per escometre la modernització d'11.000 ha de regadiu i esperen sumar-ne 14.000 més

La reunió es va dur a terme al teatre L’Amistat.

La reunió es va dur a terme al teatre L’Amistat.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va aprovar ahir per unanimitat en una assemblea general celebrada a Mollerussa els seus pressupostos del 2022, que ascendeixen a uns 8,4 milions d’euros. D’aquests, 3,5 es destinaran a treballs de manteniment d’aquesta infraestructura de regadiu i abordaran la millora de la Primera Séquia Principal, ja que “serà la més important per a la modernització del reg”, tal com va remarcar ahir el president de la mancomunitat, Amadeu Ros. En aquest sentit, Ros va remarcar que ja compten amb projectes executius de modernització amb la seua corresponent avaluació ambiental d’un total d’11.000 hectàrees i estan treballant en unes 14.000 hectàrees més.

El president dels regants de l’Urgell va remarcar la importància d’aquest projecte i va recordar en l’assemblea que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar aquest divendres passat a la Trobada Empresarial al Pirineu, que es va celebrar a la Seu d’Urgell, que el Canal d’Urgell rebrà fons europeus. “Esperem que surtin a començaments de gener”, va afirmar, i va assenyalar que “nosaltres ja ho tenim tot a punt”. En aquest sentit, va remarcar que “l’Urgell ha de modernitzar-se i la classe política que no ho aprovi, millor que se’n vagi”.

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell du a terme anualment obres a la Primera Séquia Principal bàsicament per frenar filtracions i altres desperfectes ocasionats al llarg dels anys. En concret, s’han dut a terme obres de revestiment d’un tram d’un quilòmetre d’entre els termes municipals de Penelles i Bellmunt, reforma que permetrà donar més capacitat d’aigua en aquest tram del canal, a part de resoldre els problemes de fugues. L’actuació ascendeix a 1.100.000 euros, subvencionada al 70% a través de fons europeus.

En total, es duran a terme obres per un valor superior als tres milions d’euros, amb una partida sobrant de 700.000 euros.L’assemblea es va dur a terme al teatre L’Amistat de la capital del Pla d’Urgell per mantenir les distàncies dels participants i així seguir el protocol de la Covid-19.Ros també va anunciar que des de la Fundació Canals d’Urgell es projecta la redacció d’un llibre sobre la història dels canalers i casetes que recorren el Canal. Després de finalitzar, els assistents van rebre una còpia del llibre Aigua a les venes de Francesc Canosa, i també els tradicionals panellets.

La Comunitat obté 142.000 euros d’ingressos per generar llum

Amadeu Ros també va explicar que, per primera vegada, la central hidroelèctrica de la Casa Canal ha aconseguit generar un total de 142.000 euros en ingressos, xifra que ve motivada per la despesa menor en obres de manteniment d’aquest equipament, fet en anys anteriors, i l’increment del preu de la llum.Per una altra banda, l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, amb seu a la Casa Canal, ha reiniciat aquests dies les visites a escolars i particulars, després de les restriccions imposades per la Covid-19 i ho fa amb una renovada oferta pedagògica i educativa.

Així, els més petits comptaran amb la presència durant la visita guiada d’un nou personatge: Isidor, un viatger en el temps que s’encarregarà d’explicar la transformació de la zona amb la construcció dels canals. Una altra de les novetats és la col·laboració amb la plataforma Canal Viu i s’han incorporat visites a les banquetes.

tracking