SEGRE

FISCALITAT MUNICIPAL

L'Estat accelera la reforma per restablir la plusvàlua

Montero diu que s'aprovarà aviat al Consell de Ministres || El Consitucional tanca la porta a la majoria de reclamacions

L’impost suposa uns 100.000 euros per a la Paeria de Cervera.

L’impost suposa uns 100.000 euros per a la Paeria de Cervera.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern accelerarà la reforma legal de l’impost de plusvàlua per corregir els aspectes que ha declarat nuls el Tribunal Constitucional (TC) i permetre així que els ajuntaments puguin tornar a cobrar-lo. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar ahir que la portaran al Consell de Ministres tan aviat com concloguin l’estudi de la sentència que invalida la fórmula per calcular aquest gravamen, una cosa que a la pràctica impedeix recaptar-lo. A les comarques de Lleida, deixar d’ingressar-lo suposa la pèrdua d’entre 8 i 11 milions d’euros a l’any per als consistoris.

Durant la compareixença al Congrés durant el debat dels Pressupostos, Montero va assegurar que la reforma de l’impost de plusvàlua, que grava transferències d’immobles, donarà “tranquil·litat i seguretat” tant als contribuents com al finançament de les entitats locals. La ministra va recalcar que no va ser fins ahir quan el Constitucional va donar a conèixer el text íntegre de la sentència, després d’haver publicat la resolució la setmana passada.La sentència del TC no declara inconstitucional l’impost, però qüestiona que els ens locals hagin de cobrar-lo quan no hi hagi un increment del valor de l’immoble i la transferència no generi una plusvàlua real. D’altra banda, el Constitucional ha tancat en la seua resolució la porta a la majoria de reclamacions de contribuents per recuperar liquidacions ja pagades.

La possibilitat de fer-ho o no i en quins casos havia estat objecte de controvèrsia durant els últims dies. Alguns ajuntaments lleidatans temien que, a la pèrdua d’ingressos per no poder cobrar l’impost, se n’afegissin també altres per haver d’efectuar devolucions.Sobre aquesta qüestió, el TC no permet que els contribuents puguin reclamar les autoliquidacions ja fermes o que no estiguin recorregudes a la data de la sentència. Les devolucions es limiten llavors a les liquidacions de l’impost que no hagin adquirit fermesa i a les que ja estaven impugnades abans que el Constitucional dictés sentència.

tracking