SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGS

Fons de la UE per modernitzar l'Aragó i Catalunya al Baix Segre

A través dels Next Generation, que sufragaran els més de 15 milions per eliminar bombatges en 2.500 hectàrees || Liciten la canonada de la Mola per 6,2 milions

El retrobombatge de Coll de Foix que la nova canonada suprimirà.

El retrobombatge de Coll de Foix que la nova canonada suprimirà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern central ha seleccionat el projecte per modernitzar més de 2.500 hectàrees del Canal d’Aragó i Catalunya al Baix Segre, principalment, als municipis d’Aitona i Seròs, i també algunes finques de Fraga, al Baix Cinca, a la Franja oscenca. L’actuació se sufragarà a través dels fons Next Generation de la UE per a la recuperació econòmica per la Covid, i suposarà una inversió d’entre 15 i 18 milions, segons va anunciar ahir el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez. L’actuació preveu la construcció d’una canonada lateral paral·lela a l’actual conducció que portarà l’aigua per gravetat fins a les parcel·les i permetrà la supressió de tots els bombatges elèctrics particulars que, segons Pérez, són molts en aquesta àrea de Lleida.

D’altra banda, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), organisme dependent del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va licitar les obres de construcció de la variant o conducció lateral de la séquia de la Mola, que costarà 6,2 milions d’euros i compta amb un termini de setze mesos. L’objectiu principal d’aquesta intervenció, molt reclamada pels regants, és equilibrar el subministrament a les hectàrees que ara depenen de la zona alta del sistema, proveïda des de la conca de l’Éssera a través del pantà de Barasona, que compta amb menys regulació i, per tant, menys garanties; i la zona baixa, proveïda des de la conca de la Noguera Ribagorçana, amb més regulació. Permetrà la supressió del retrobombatge des de Coll de Foix, a Alfarràs, una solució d’emergència que desvia aigua del Canal de Pinyana quan no hi ha reserves i que suposa un important cost energètic per a l’Aragó i Catalunya.Segons va assenyalar Pérez, les obres començaran a la primavera atès que ja estan executades totes les expropiacions de finques a Altorricó i Tamarit.

Es tracta de 4.000 hectàrees que es regaran amb un canonada d’uns 6 quilòmetres.

L’assemblea del Garrigues Sud dona llum verda a les plantes solars

L’assemblea de regants del Garrigues Sud va ratificar ahir la inversió de 2,6 milions en la construcció de dos plantes fotovoltaiques que permetran la supressió dels bombatges elèctrics de Flix i Bovera, segons va explicar el president de la comunitat, Xavier Pelegrí. D’aquesta manera, es posa en marxa el programa amb què el sistema pretén ser cent per cent sostenible generant energia de proximitat a través de plantes solars (vegeu SEGRE de dimecres).

Va ratificar la quota fixa de 80,20 euros per hectàrea i any d’entre 0,18 i 0,23 cèntims d’euro per metre cúbic gastat. En l’actualitat, segons el registre, el sistema de reg de suport proveeix un total de 9.253 hectàrees dels municipis de Flix, Bovera, la Granadella, Juncosa, Bellaguarda i els Torms.

tracking