SEGRE

RELIGIÓ EQUIPAMENTS

Tramiten el permís per a una mesquita en aquest cèntric carrer de Lleida

Podria rebre el vistiplau en setmanes si compleix els requisits de l'ordenança || Serà la cinquena de la ciutat i podrà acollir un màxim de dos-centes persones

Imatge del local on es preveu obrir una mesquita a Lleida.

Imatge del local on es preveu obrir una mesquita a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El permís per convertir en mesquita un local situat al número 63 del carrer Alfred Perenya de Lleida ciutat està en tràmit a la Paeria des de finals d’estiu i en les properes setmanes podria rebre el vistiplau si es compleixen tots els requisits de la modificació de l’ordenança que regula els centres de culte. Serà la cinquena mesquita de la ciutat (vegeu el desglossament inferior) El ple del 29 d’octubre va ratificar aquest canvi per “facilitar” que les confessions poguessin obrir espais de culte, segons va explicar la tinenta d’alcalde Sandra Castro. L’aforament no podrà superar les dos-centes persones i ha de tenir una vorera d’un mínim de tres metres o bé incloure en aquesta amplada una plaça d’aparcament.

El local ja s’ha començat a adequar i, segons indiquen fonts de la Paeria, podria rebre el vistiplau d’aquí a unes setmanes. Així, seria l’oratori musulmà més gran, només al darrere del Palau de Vidre, que serveix de mesquita provisional. Castro va afirmar que la modificació de l’ordenança s’ha fet per a “tota la ciutat i totes les confessions”, amb la voluntat que les comunitats puguin tenir centres de culte a tots els barris, però amb capacitat limitada.

Només dos llicències atorgades a Lleida ciutat des del 2016

Les limitacions que estipulava l’ordenança feien que fos “pràcticament impossible” obrir un centre de culte a Lleida ciutat. La tinenta d’alcalde i edil de Cooperació, Sandra Castro, va afirmar que des del 2016 la Paeria només havia concedit dos llicències.Per això, s’han donat casos en què algunes comunitats religioses es donaven d’alta com a activitat cultural quan en realitat feien culte en aquests locals. Aquest és el cas d’una mesquita al barri de la Bordeta, que va obrir amb llicència d’activitat cultural i ara ja està en procés de legalització. A més, a Lleida hi ha tres mesquites més, la de la comunitat Ibn Hazam al Palau de Vidre, una al barri de la Mariola i l’altra és la mesquita Omar, al carrer Clavell, al Centre Històric.

L’oratori per a la comunitat del carrer Nord, encallat

La comunitat islàmica Ibn Hazam de Lleida, més coneguda com la del carrer del Nord perquè fa anys hi tenia la seua mesquita, té actualment encallat el projecte per a un nou oratori i malgrat ser la majoritària a la ciutat ha de fer les pregàries de forma temporal al Palau de Vidre dels Camps Elisis o en una carpa quan el recinte firal està ocupat. Aquesta comunitat va comprar uns terrenys al costat del riu Segre per a una mesquita, però no va poder portar-hi a terme el projecte perquè eren inundables i no es podia autoritzar. Recentment va comprar un magatzem al carrer Nord, però l’espai tampoc no reuneix els requisits ni de l’antiga ni de la nova ordenança. L’edil Sandra Castro va assegurar que aquest local no es pot habilitar per al culte, com ja va avançar SEGRE.

tracking