SEGRE

INFRAESTRUCTURES TREN

Aragó deixa de subvencionar aquest mes el tren regional Saragossa-Lleida

Només finançarà el trajecte a fins l'estació de Binèfar, la qual cosa provoca la protesta de desenes d'usuaris || Renfe estudia una alternativa per garantir el servei

L'estació d'Almacelles.

L'estació d'Almacelles.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern d’Aragó deixarà de subvencionar a partir del 28 de novembre el primer tren del matí de la línia convencional de Saragossa (amb sortida a les 6.10 hores) a Lleida (arribada a les 8.20 hores), i només finançarà el servei fins a Binèfar. La DGA considera que no ha d’assumir el cost econòmic de la connexió amb Catalunya perquè és competència de l’Estat al tractar-se d’un servei interautonòmic. El primer tren amb sortida des de Saragossa finalitzarà el trajecte a l’estació de Binèfar, on també començarà el trajecte de tornada a la tarda.

La mesura “deixarà desenes d’usuaris de la Franja i de la comarca del Cinca Mitjà sense servei de tren per anar a Lleida per treballar, estudiar, comprar o anar al metge”, va explicar Vicente Guerrero, de la plataforma No Perdis el teu Tren de Montsó. Des del col·lectiu van insistir en la necessitat de disposar d’aquest tren del matí que connecta Aragó amb el Segrià ja que també permet connexions amb altres serveis cap a Barcelona, Madrid i la resta d’Europa. “És un despropòsit que no es pugui arribar a un acord per unir territoris”, va dir.

El cost per al Govern d’Aragó del tram de la línia entre Saragossa i Binèfar serà d’un milió i mig d’euros, segons fonts de la DGA. Asseguren que entre l’anada i la tornada uns 20.000 usuaris utilitzen a l’any aquest servei (no tots fan el recorregut complet). De fet, el trajecte de més demanda de la línia és el que surt de Saragossa a les 6.10 hores del matí, que utilitzen funcionaris i estudiants que es desplacen a treballar a Lleida, estudiar o a visitar familiars.

Des de Renfe van indicar que s’està valorant si el trajecte seguirà fins a Lleida i en els propers dies “hi haurà una solució”. La retallada provoca una descompensació en l’oferta, ja que els serveis actuals són dos trens de Lleida a Saragossa, a les 6.25 hores i les 17.45 hores, i només un per desplaçar-se des de la capital aragonesa, a les 20.12 hores. També hi ha l’alta velocitat.

Fonts del Govern d’Aragó van dir que el ministeri de Transports ha “de posar-hi una solució ja que la DGA no pot assumir un servei addicional fora de la comunitat”.

Usuaris demanen restablir el tren diari en els dos sentits del migdia

Amb les limitacions de mobilitat imposades per la pandèmia, Renfe va reduir l’oferta ferroviària davant la falta d’usuaris, la qual cosa va afectar també els serveis regionals de la línia Saragossa-Lleida. Els viatgers comptaven abans de la crisi amb tres freqüències per sentit i dia i es van reduir a dos, suprimint el trajecte de les 15.15 hores, que sortia tant de Lleida com de Saragossa.

Els usuaris asseguren que a la retallada del primer tren del matí cal sumar el del migdia “que encara no funciona i això que és una freqüència diària per sentit declarada com a obligació de servei públic”, van dir.

tracking