SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ

Tres accidents diaris provocats per animals en un any a Lleida

Les carreteres de la Noguera són, amb les de l'Alt Empordà, les que van tenir més incidències d'aquest tipus el 2020 || Ponent en registra 1 de cada 4 a Catalunya

Un conductor va resultar ferit al xocar contra tres vaques que van morir el desembre del 2020 a Alins.

Un conductor va resultar ferit al xocar contra tres vaques que van morir el desembre del 2020 a Alins.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les carreteres de les comarques de Lleida van registrar l’any passat un total de 1.071 accidents de trànsit provocats per la irrupció d’animals a la via. Això suposa una mitjana de tres sinistres per dia. Aquestes xifres les va donar a conèixer recentment el Govern al Parlament en resposta a una pregunta d’un diputat d’En Comú Podem.

Concretament, segons les dades dels Mossos d’Esquadra, hi va haver un total de 3.879 accidents provocats per diferents animals salvatges a Catalunya. La Noguera és, juntament amb l’Alt Empordà, la comarca que va registrar més accidents d’aquesta tipologia, amb 247 casos. La segona comarca lleidatana amb més casos va ser el Segrià, amb 200.

La van seguir la Segarra, amb 96; el Solsonès, amb 92; l’Alt Urgell, amb 82; el Pallars Jussà, amb 77, i el Pallars Sobirà, amb 67. A les Garrigues es van comptabilitzar 63 accidents d’aquest tipus, un menys que a l’Urgell. Al Pla d’Urgell van ser 48.

Finalment, la Val d’Aran va comptabilitzar 24 col·lisions amb animals i l’Alta Ribagorça, 13. Tots aquests registres contrasten per raons òbvies amb els del Barcelonès, on amb prou feines hi va haver tres casos. La irrupció d’animals a la via és la primera causa d’accident i suposa un 30% dels sinistres.

A Catalunya s’ha triplicat la xifra en els últims sis anys. La gran majoria se salden només amb danys materials. Com ja va publicar SEGRE el mes d’agost passat, segons les dades proporcionades pel Servei Català de Trànsit, entre l’1 de gener i el 15 de juliol d’aquest any hi va haver 17 accidents d’aquest tipus amb 19 ferits a Lleida.

Una xifra molt superior a la del mateix període de l’any passat, quan van ser set, la qual cosa s’explica per la menor mobilitat a causa de les restriccions decretades per la pandèmia de la Covid-19. Malgrat això, quan hi va haver el confinament van arribar suposar aproximadament el 40% dels sinistres. Per tot això, els Mossos alerten de l’augment de la presència d’animals de caça major, sobretot senglars, malgrat que en els últims anys ha augmentat la presència de cabirols.

Així, donen alguns consells de seguretat com fer cas de la senyalització de pas de fauna en llibertat i moderar la velocitat, especialment quan és de nit o hi ha poca visibilitat. També en trams de via en què el camp visual és reduït a causa de vegetació, arbres o camps de cultiu. Així mateix, en cas de trobar-se amb un animal, s’insta a no evitar l’impacte, ja que acostuma a ser més segur que xocar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la carretera.

tracking