SEGRE

TERRITORIS CONFLICTE

Els Rurals certifiquen que fins a 16.000 m2 del parc solar d'Andorra envaeixen Lleida

Suposa el 77% de la superfície de la central, que s'ubicaria en zona del Parc Natural de l'Alt Pirineu || Descarten presentar una denúncia perquè un conflicte similar el 2008 es va acabar arxivant

Agents Rurals de l’Alt Urgell es van desplaçar al Planell de la Tossa dissabte passat.

Agents Rurals de l’Alt Urgell es van desplaçar al Planell de la Tossa dissabte passat.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents Rurals de l’Alt Urgell han dut a terme finalment un estudi cartogràfic amb GPS a la zona del Pla-nell de la Tossa per dirimir si el camp solar que està construint Andorra, el més gran del país, ocupa terreny protegit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Lleida. L’informe dels agents, al qual ha tingut accés aquest diari, certifica que segons la cartografia espanyola i catalana (Institut Geogràfic Nacional i Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), el parc solar “està a cavall de la frontera, amb una superfície de 16.000 metres quadrats en territori català i una altra de 5.130 metres quadrats en territori andorrà”, cosa que representa que el 77 per cent de la instal·lació envaeix el parc natural al terme de les Valls de Valira. En canvi, segons la cartografia andorrana (Infraestructures de Dades Espacials), el parc solar “està exclusivament dins de territori andorrà”.

Fonts dels Rurals, que van portar a terme la inspecció dissabte, van assegurar que no presentaran denúncia a la justícia catalana al tractar-se novament d’un conflicte diplomàtic. El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, va recordar que el 2008 va tenir lloc un conflicte similar relacionat amb unes basses i que “al no quedar clar de quin Estat eren, el jutge va posar el procediment en suspens fins que es decidís de qui era la franja de terreny”, “ja som al 2021 i seguim en la mateixa situació”, va lamentar. L’informe dels Rurals també cita la construcció d’aquestes basses, destinades a la fabricació de neu artificial de l’estació de Pal Arinsal, com a “precedent amb les mateixes característiques” situat “a pocs metres del parc que s’investiga ara”.

El 2008, els Agents Rurals van denunciar la seua construcció “per un presumpte delicte contra l’ordenació del territori”, però el 2010 el jutjat d’instrucció número 1 de la Seu va decretar el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions “per no quedar acreditat il·lícit penal en la conducta investigada a falta de determinació exacta dels límits internacionals” entre Espanya i Andorra. De l’informe també es desprèn que les basses s’utilitzen ara també amb finalitat lucrativa al permetre’s l’activitat de rem. L’acta dels Agents Rurals va ser traslladada dimarts a la conselleria d’Acció Climàtica, a la delegació del Govern espanyol a Catalunya i a l’ajuntament de les Valls de Valira, del qual forma part l’EMD d’Os de Civís, on es troba la part del conflicte.Així mateix, Costa va demanar ahir que “no s’utilitzi políticament” la tasca dels Agents Rurals després de les declaracions de l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, que va considerar que el cos “no té competències per investigar sobre els límits geogràfics territorials” (vegeu SEGRE d’ahir).

Costa va considerar “incorrectes” les declaracions sobre l’actuació dels agents.

Andorra encara no veu motius per paralitzar les obres

El portaveu del Govern d’Andorra, Èric Jover, va manifestar ahir que “de moment” no veuen “prou elements” per obligar l’empresa “a paralitzar la infraestructura”. Va insistir que “al nostre parer i segons els nostres informes”, les plaques estan situades al Principat.

“Si les autoritats espanyoles ens defineixen que, al seu parer, sí que existeixen dubtes, llavors mirarem quina és la casuística més prudent sobre el desenvolupament d’aquesta infraestructura”, va afegir.

tracking