SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Oliana inverteix més de 400.000 euros per estabilitzar la muralla medieval

El consistori alerta del greu estat de deteriorament i analitza el moviment dels murs

Imatge d’arxiu de la muralla d’Oliana.

Imatge d’arxiu de la muralla d’Oliana.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Oliana busca finançament per estabilitzar la muralla medieval del municipi. L’estructura delimitava antigament el poble i encara avui es conserva un arc romànic que servia de porta d’entrada. El consistori alerta que les parets presenten un estat “molt deteriorat” pel pas dels anys i el desgast de les pluges, que han provocat nombroses filtracions.

L’alcaldessa, Carme Lostao, va explicar que la part més afectada és la zona sud, que és la que, malgrat haver-hi fet actuacions “puntuals”, necessita obres estructurals “urgents” per garantir-ne l’estabilitat.“Necessitem consolidar les parets, que tenen esquerdes importants que representen un greu perill, tant per a vianants com per a habitatges” al costat de l’estructura. De fet, tècnics de l’ajuntament fan un seguiment dels desplaçaments de les parets des de fa un temps. La muralla medieval va ser declarada el 2020 Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i l’estiu passat va aconseguir ser Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), un reconeixement necessari per aconseguir finançament, va explicar Lostao.

El projecte, que compta amb el suport de l’ajuntament, representarà una inversió de 402.795 euros. Ha sol·licitat ajuts a Cultura i a l’Estat.Actualment, la muralla suporta la plaça del Lledoner, a la part alta de la fortificació, en ple centre històric. Les restes més importants de la muralla estan situades en aquesta plaça i al carrer Vall de Baix.

A més, el paviment d’aquesta part del nucli urbà es troba molt degradat. Les obres duraran vuit mesos. Lostao va indicar que s’executaran en dos fases. La primera, amb les actuacions més urgents durant l’estiu de l’any que ve i el 2023 les intervencions restants.

tracking