SEGRE

INICIATIVES TERCERA EDAT

Bovera obre l'únic menjador social de les Garrigues per a gent gran amb 16 comensals

Vinaixa, per la seua part, oferirà menús per a jubilats a partir d'aquesta setmana al bar municipal || També hi ha iniciatives similars a Aitona, Golmés, Mollerussa, Anglesola, Agramunt i Tremp

Alguns dels primers usuaris del menjador social que va obrir ahir les portes al Casal de Bovera.

Alguns dels primers usuaris del menjador social que va obrir ahir les portes al Casal de Bovera.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Bovera va obrir ahir el menjador social per a persones de la tercera edat al Casal, l’únic en funcionament a la comarca de les Garrigues, de moment. El van estrenar tretze comensals que van degustar el menú in situ i tres més que van preferir emportar-se’l a casa, segons va explicar l’alcalde, Òscar Acero. Per cinc euros, el preu establert, el menú incloïa crema de carabassa, llom estofat i plàtan, amb aigua o vi per beure.

L’objectiu de la iniciativa és garantir a la gent gran un àpat calent al dia alhora que socialitzen i tenen un motiu per sortir de casa, va explicar Acero. El menjador estarà obert de dilluns a divendres de 13.00 a 14.00 hores, “perquè durant el cap de setmana poden estar amb els familiars”, va matisar. El consistori compta amb la col·laboració de la família que gestiona el Casal, que és la que prepara els àpats, i espera disposar d’ajuts per poder abaratir els preus.

L’ajuntament de Vinaixa també preveu oferir menús per a jubilats a partir de demà, 1 de desembre, al bar municipal. Així ho va assegurar ahir l’alcalde de la població, Josep Maria Tarragó. Actualment, el centre de serveis organitza sessions de manualitats i altres activitats per a l’entreteniment dels padrins.

No comptava amb restaurant. Tarragó va indicar que s’han fet reformes al bar i han arribat a un acord amb els gestors perquè ofereixin menús socials per sis euros perquè, igual que a Bovera, puguin menjar-se’ls a l’establiment o emportar-se’ls a casa. L’Albi va ser el primer a obrir a les Garrigues un centre de serveis per a la tercera edat fa quatre anys amb menjador encara que va tancar arran de la Covid i, segons l’alcaldessa, Anna Feliu, no està previst tornar a obrir-lo ara per ara.Entre les poblacions amb iniciatives similars es troba Anglesola, que va ser pionera a obrir un centre de serveis amb menús que en l’actualitat no funciona ja que la cuina està tancada per la pandèmia.

Els veïns poden encarregar el seu menú a Lleure Quàlia, cooperativa que s’encarrega del menjador escolar. A Agramunt, la residència municipal Mas Vell ofereix servei de menjador a les persones que no són usuàries que poden emportar-se el menjar als seus domicilis. A Mollerussa, l’Espai Social de la Fundació Catalunya La Pedrera porta a terme el programa Dina en Companyia.

Es va iniciar l’any 2015 i ha arribat a tenir una quarantena d’usuaris. Per la seua banda, a Golmés, el nou Centre Municipal de Serveis Socials també ofereix des del mes d’octubre menús per a la tercera edat. Aitona també ha posat en marxa aquesta prestació i a la capital del Pallars Jussà, el Casal Cívic ofereix menús econòmics per 5,70 euros. Els usuaris són principalment gent gran.

Millorar el servei als centres de la Granadella i Maials

El director de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, va assegurar ahir que aquestes iniciatives són molt vàlides quan no hi ha grau de dependència de les persones grans. Va remarcar que el Govern no les subvenciona, ja que no necessiten atenció. Va destacar el cas dels centres de Servei d’Atenció Integral a la Gent Gran a l’Àmbit Rural (SAIAR) de Maials i la Granadella per a usuaris amb un grau de dependència lleu que també ofereixen atenció a gent gran de podologia, perruqueria, psicologia, fisioteràpia i menjador, entre d’altres. Segura va remarcar que la Generalitat projecta canviar el seu funcionament i regulació per millorar el servei. Així mateix, va assenyalar que totes les iniciatives municipals són “benvingudes” si serveixen per reactivar les persones grans que es poden valer per elles mateixes. Va incidir que incentivar aquest col·lectiu és molt valuós i que cada vegada més ajuntaments opten per aquesta mesura.

tracking