SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ DE RESIDUS

La Val d'Aran 'desterrarà' els actuals contenidors d'escombraries

En marxa un estudi per determinar quina és la millor alternativa

Contenidors desbordats a Arties pel pont de la Puríssima.

Contenidors desbordats a Arties pel pont de la Puríssima.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Conselh Generau d’Aran vol deixar enrere les actuals illes de contenidors d’escombraries. Adoptarà un nou sistema, encara per decidir, per millorar la recollida i evitar bosses tirades als carrers els dies de més afluència de turistes, com pel passat pont de la Puríssima. L’administració aranesa ha encarregat un estudi per determinar quina és la millor opció per a la Val.

L’objectiu és incorporar-lo d’aquí a un o dos anys, quan finalitzi l’actual concessió del servei i convoqui un nou concurs. La recollida porta a porta o mitjançant contenidors que s’obrin amb targetes identificatives són opcions sobre la taula, malgrat que res no està decidit. “El que sí que està clar és que abandonarem el sistema actual”, va recalcar Oriol Sala (UA), responsable de Medi Ambient del Conselh.

Des de l’adjudicació del servei el 2014, l’administració aranesa ha constatat que el procediment actual suposa un baix índex de recollida selectiva, un 25% del total. Això suposa un cost cada vegada més alt, ja que el cànon de la Generalitat que penalitza les escombraries que es tiren sense separar als abocadors s’encareix any rere any. “Ara paguem uns 40.000 euros al mes”, va dir Sala.

Així mateix, la recollida actual és insuficient els dies amb més turistes, quan és freqüent veure contenidors desbordats. El nou contracte haurà d’oferir solucions per evitar bosses de brossa al carrer.

Obren expedients per multar bosses de rebutjos als carrers

El Conselh Generau ha obert els últims dies els seus primers expedients per imposar multes per abandonar bosses d’escombraries fora dels contenidors.

Així ho va explicar Sala, que va indicar que han constatat que hi ha qui les deixa al carrer sense comprovar ni tan sols si el contenidor és ple. Va recordar que l’administració aranesa té cedides les competències municipals sobre la recollida d’escombraries i que això inclou la potestat d’imposar sancions, l’import de les quals pot oscil·lar entre 100 i 300 euros. Va apuntar que fins ara no havien recorregut a imposar sancions.

tracking