SEGRE

EMERGÈNCIES MUNTANYA

Els rescats al medi natural pugen un 14 per cent aquest any a Lleida

Els Bombers han fet una sortida al dia i ja superen els de l'any passat || En els primers tretze dies d'aquest mes se'n van fer més que tot el desembre del 2020

Simulacre de rescat per una allau amb múltiples víctimes aquesta setmana a l’estació de Boí Taüll.

Simulacre de rescat per una allau amb múltiples víctimes aquesta setmana a l’estació de Boí Taüll.BOMBEROS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’increment de les sortides al medi natural després de les restriccions decretades per la pandèmia han disparat el nombre d’actuacions dels Bombers de la Generalitat per auxilis a les comarques lleidatanes, amb un augment de les actuacions del 14% des de començament d’any respecte al mateix període del 2020. Això suposa una mitjana d’una sortida al dia. Segons les dades actualitzades a 13 de desembre, els Bombers han dut a terme un total de 374 rescats al medi natural a la província de Lleida i s’ha superat la xifra registrada en tot el 2020, que va ser de 328.

La majoria de les sortides al medi natural van ser per accidents de muntanya, amb 260 rescats, seguides d’auxilis de persones perdudes o desorientades, amb 83 sortides, i 29 actuacions més per assistències en medi fluvial com rius o barrancs. També hi va haver dos rescats per auxilis en coves. Per comarques, la Val d’Aran és la que concentra aquest any el nombre més elevat de rescats en muntanya, amb 89 sortides fins al 13 de desembre.

La segueixen el Pallars Sobirà, amb 74 rescats; l’Alta Ribagorça, amb 46; l’Alt Urgell, amb 43, i la Noguera, amb 38. Per la seua banda, el Pla d’Urgell, amb un rescat, i la Segarra, amb dos, van ser les comarques amb menys actuacions d’aquesta mena per part dels Bombers. Les xifres mostren més activitat a la muntanya des de l’inici de la pandèmia, ja que el nombre de rescats a les comarques lleidatanes s’ha disparat en comparació amb el 2019, any en què es van produir un total de 284 sortides al medi natural.

Durant l’última dècada, els Bombers han dut a terme més de 3.100 intervencions a la província de Lleida. Amb les primeres nevades, han augmentat les sortides a la muntanya. De fet, només en els primers tretze dies de desembre es van produir dinou rescats, amb la qual cosa es va superar la xifra de tot el mes de desembre del 2020.

Els Bombers insten la ciutadania a extremar la precaució, sobretot quan hi ha més sortides durant el cap de setmana, i comprovar la previsió meteorològica abans d’aventurar-se en qualsevol activitat al medi natural. També insten a planejar la ruta, portar mitjans de localització com el mòbil o GPS i material i roba adequats a l’activitat.

tracking