SEGRE

AIGÜES REGS

El Segarra-Garrigues sumarà més de 1.200 noves hectàrees al regadiu l'any que ve

En cinc municipis de les Garrigues on ja es duen a terme les obres per portar el reg || Avança de forma paral·lela la promoció d'altres sectors en aquesta comarca, el Segrià i l'Urgell

L’assemblea de la comunitat de regants celebrada ahir.

L’assemblea de la comunitat de regants celebrada ahir.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canal Segarra-Garrigues incorporarà més de 1.200 noves hectàrees a la superfície de regadiu el 2022. Així ho va anunciar ahir la comunitat de regants, durant l’assemblea celebrada ahir a Tàrrega. Aquesta nova superfície correspon a sectors on ja s’estan executant obres de connexió al reg.

Així, 233 hectàrees són del sector 9, a les Borges Blanques. 250 hectàrees més pertanyen al sector 15, entre la capital de les Garrigues i Juneda; i 810 hectàrees al Soleràs, Granyena i el Cogul regaran la pròxima primavera amb cabals del pantà de l’Albagés. Formen part dels sectors 10, 11 i 14, en què la comunitat té l’adhesió dels propietaris del 70% del sòl.

És el mínim perquè la concessionària ASG dugui a terme les obres de la xarxa de reg. Al marge d’aquestes noves hectàrees, la promoció d’altres zones del regadiu ja està en marxa, tot i que encara sense data per a l’entrada en servei. És el cas del sector 7, amb 235 hectàrees a Maldà i Arbeca; i el sector 12, amb 151 hectàrees a Torrebesses i Alcanó.

Les obres s’hauran d’iniciar durant el primer trimestre del 2022. A la primavera hauran de començar també al sector 8, amb 369 hectàrees a Arbeca, la Floresta i les Borges; i 374 més als Omellons i l’Espluga Calba.Les obres per regar al canal Segarra-Garrigues comprenen 21.700 hectàrees, gairebé una tercera part de les 68.000 que inclou el projecte d’aquest nou regadiu. Tanmateix, només els propietaris de 15.600 hectàrees han pagat la connexió a les parcel·les i, d’aquestes, només 11.380 estan en reg.

El president de la comunitat, Josep Maria Jové, va explicar que l’entitat ja busca noves adhesions al sector 13, als municipis de Seròs i Aitona. Per a l’any vinent, també està previst tramitar la connexió al sector 12 de les Garrigues a Albatàrrec, que en el futur regarà amb aigua l’embassament de l’Albagés. Segons va explicar Jové, aquesta obra quedaria al marge del finançament per part de la Generalitat.

Es finançarà a través d’ASG i s’amortitzaria en només set anys de reg, segons el president de la comunitat. Pel que fa a l’embassament de l’Albagés, les obres del qual ja fa dos anys que van finalitzar, s’està pendent dels tràmits burocràtics per a l’entrada en funcionament.D’altra banda, l’assemblea va aprovar el pressupost de la comunitat, que ascendeix a 690.000 euros. Aquesta suma està al marge de les obres del canal, amb càrrec als pressupostos de la Generalitat.

Així doncs, els regants assumeixen les despeses ordinàries de la comunitat i el pagament anual del deute amb ASG pels històrics avals del primer tram del canal. La liquidació prevista per aquest any suma més de 200.000 euros. Per part de la Generalitat, la inversió en el Segarra-Garrigues per al 2022 serà de 58 milions d’euros (vegeu SEGRE de dijous passat).El president de la comunitat va apuntar que estan començant a fer servir plaques fotovoltaiques per reduir la factura de la llum en algunes de les instal·lacions.

Tanmateix, no es plantegen per ara aplicar aquesta tecnologia als bombatges, al considerar que aquests requereixen una potència elevada. Els regants esperen comprovar els resultats del banc de terres que ha posat en marxa ASG i que ja ofereix de lloguer 177 hectàrees.

tracking