SEGRE

TURISME ACTIU

Més de 900.000 € per facilitar el senderisme en més de 840 km de camins del Pirineu

Per a senyalització i obres que van des de construir passarel·les fins a suavitzar pendents amb escales || Iniciativa de la Diputació, Conselh d'Aran i consells de muntanya que s'estrenarà la tardor del 2022

Imatge d’arxiu del Camin Reiau d’Aran.

Imatge d’arxiu del Camin Reiau d’Aran.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 842 quilòmetres de camins del Pirineu s’adaptaran l’any vinent per facilitar la pràctica del senderisme, d’acord amb projectes que preveuen des de senyalització fins a la construcció de passarel·les per creuar rius i torrents de forma segura. També inclouen nous murs de pedra seca per reforçar pendents i evitar despreniments, aplanar el terra allà on sigui irregular i suavitzar amb esglaons alguns trams de fort pendent. La Diputació lidera aquesta iniciativa en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran i els consells de les comarques de muntanya.

Les rutes que formaran aquests camins inclouen espais naturals protegits com el Parc Nacional d’Aigüestortes o el Parc Natural de l’Alt Pirineu; trajectes històrics com el Camí de Sant Jaume, i recorreguts a través de petits pobles i de nuclis actualment abandonats. A més d’obres als camins, també està previst instal·lar senyals en diferents carreteres, allà on aquestes es creuen amb camins tradicionals, per advertir els conductors sobre les zones on els senderistes poden travessar la calçada a peu.Aquests projectes, sota la denominació comuna Camins Tradicionals dels Pirineus, són el resultat de més de dos anys de contactes entre les administracions implicades. El pressupost per executar-los s’estima en una mica més de 900.000 euros, dels quals el 50 per cent procedirà del fons europeu Feder.

La corporació provincial assumirà un 25 per cent del cost, mentre que l’administració aranesa i els ens comarcals sufragaran de forma conjunta el 25 per cent restant. La proposta definitiva ha iniciat aquesta setmana la tramitació després de descartar algunes rutes, considerades només aptes per a esportistes d’alt nivell. Fonts de la Diputació van explicar que les obres podrien sortir a concurs a partir del febrer, una vegada els projectes rebin l’aprovació definitiva.

L’adjudicació en cinc lots s’espera per a la pròxima primavera, la qual cosa permetria executar els treballs durant quatre mesos al llarg de l’estiu. Està previst que es completin per a la tardor del 2022. Aquesta iniciativa arriba en un moment de creixent interès pel turisme actiu i els esports al medi natural.

Això ha permès a les comarques lleidatanes superar l’últim any les xifres de turistes prèvies a la pandèmia, davant del declivi de destinacions turístiques de la costa.

tracking