SEGRE

ESQUÍ EDUCACIÓ

L'esquí escolar arrancarà dilluns amb 2.580 alumnes de comarques del Pirineu

La meitat són de Lleida i el programa supera les xifres prèvies a la pandèmia

Escolars d’Oliana, a Port del Comte en la passada edició de l’Esport Blanc Escolar.

Escolars d’Oliana, a Port del Comte en la passada edició de l’Esport Blanc Escolar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Pirineu acomiada avui la campanya turística de Nadal, però les pistes d'esquí rebran a partir de dilluns un nou públic: 2.580 escolars de les comarques de muntanya que participaran a la nova edició de l'Esport Blanc. Gairebé la meitat seran lleidatans i el programa recupera les xifres prèvies a la pandèmia després de la caiguda de l'hivern passat.

Les pistes d’esquí del Pirineu acomiaden avui la campanya turística de Nadal, però a partir de dilluns rebran un nou públic: 2.580 alumnes de les escoles d’Aran i les comarques de muntanya de Catalunya. Són els participants en la nova edició del programa Esport Blanc Escolar, que en aquesta ocasió inclourà 1.262 escolars de centres lleidatans, gairebé la meitat dels inscrits.

El seu nombre aquest any supera les xifres prèvies a la pandèmia, després d’haver patit un important descens la passada temporada com a conseqüència de la crisi sanitària. Les sortides escolars a les estacions d’esquí es prolongaran durant el pròxim trimestre. L’Esport Blanc incorpora els esports de neu al currículum escolar dels alumnes de tercer i quart de primària de les comarques del Pirineu i s’emmarquen en l’assignatura d’educació física.

Hi participaran tretze zones d’escolarització rural (ZER) i 49 centres educatius catalans d’Aran i vuit comarques (vegeu les claus). L’esquí escolar tornarà a estrenar la campanya al gener, després que, l’any passat, desavinences entre Educació i la direcció general d’Esports de la Generalitat retardessin l’inici fins al febrer. El coordinador general de l’Esport Blanc, Joel Ribalta, va explicar que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, al costat dels Consells Esportius de Catalunya, el Consell Català de l’Esport i Educació, han treballat junts perquè les sortides per esquiar recuperin en la mesura possible la normalitat prèvia a la pandèmia.

Els alumnes no hauran d’observar més precaucions que les exigides a qualsevol esquiador, com mantenir les distàncies de seguretat i utilitzar mascareta en locals tancats.

Els organitzadors volen que hi participin tots els alumnes dels centres ja inscrits

La normalitat ha tornat almenys en matèria de participació. Els inscrits superen els 2.494 de la temporada 2019-2020, l’última abans de la Covid-19, després del sot de l’any passat amb només 1.936 nens i nenes. Per als propers anys, els organitzadors esperen un número d’inscrits encara més alt, ja sigui amb més alumnes de les comarques que ja participen en el programa o bé incorporant nous territoris.

El programa arriba al 100% dels col·legis de muntanyaEl coordinador de l’Esport Blanc Escolar, Joel Ribalta, va destacar que el programa “ha aconseguit l’objectiu de comptar amb tots els centres educatius” del Pirineu de Lleida. Les últimes escoles a inscriure’s van ser el La Salle de la Seu, el Maria Immaculada de Tremp i l’Arrels de Solsona, que van començar el programa amb els alumnes de tercer de primària la temporada del 2019-2020. L’objectiu pendent, va afegir, és aconseguir que aquest programa educatiu “arribi al 100% de participació de l’alumnat” dels col·legis ja inscrits.El departament d’Educació va impartir formació el mes de novembre passat a professors i tutors dels centres inscrits per aconseguir la màxima participació possible.

Tanmateix, Ribalta va apuntar que “hi ha famílies que, igual com decideixen que els seus fills no participin en excursions, també opten per no inscriure’ls en el programa”.Dilluns arribaran els primers 56 participants d’aquesta nova edició de l’esquí escolar. Divuit són alumnes de la ZER Urgellet, a l’Alt Urgell, i practicaran esquí alpí a Massella. Els 38 restants són de la ZER Alt Pallars, al Pallars Sobirà, i s’iniciaran en l’esquí nòrdic a Tavascan.

Dimarts arribaran alumnes del Pallars Jussà, que també faran esquí nòrdic a Tavascan, i els de l’escola Albert Vives de la Seu d’Urgell, que aniran a Sant Joan de l’Erm a practicar esquí de fons. La resta de centres estrenaran el programa a partir del dia 14.

Un programa que busca el relleu generacional per a l’esquíEl programa consta d’un cicle de sis sessions de tres hores cada una, si bé algunes escoles el divideixen en vuit sessions de dos hores.

Els alumnes practiquen esquí nòrdic, alpí i snowboard. L’objectiu és promocionar els esports d’hivern a Catalunya, tant per fomentar hàbits de vida saludables com per aconseguir un relleu generacional pel que fa a la pràctica de l’esquí: la mitjana d’edat dels aficionats als esports de neu va en augment i hi ha menys els joves que els practiquen. D’altra banda, pretén educar mitjançant la pràctica esportiva en el respecte, la convivència i el coneixement de la muntanya.

tracking