SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Multa de 17.559 € per no declarar un anell de diamants i un rellotge

Va ser interceptada a la duana de la Farga quan viatjava en un autocar d'una línia regular || La infractora va defraudar 3.809 euros de l'IVA d'importació

Imatge d’arxiu de la duana de la Farga de Moles.

Imatge d’arxiu de la duana de la Farga de Moles.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sancionat amb 17.559,52 euros una dona que va ser sorpresa a la duana de la Farga de Moles amb un anell de diamants i un rellotge de luxe que va comprar a Andorra i que no va declarar. La Sala del Contenciós Administrativa rebaixa la sanció de 59.868 euros que inicialment li va imposar el Tribunal Economicoadministratiu regional de Catalunya (TEARC). La dona va recórrer davant del TSJC, que li ha donat la raó al rebaixar la infracció de greu a lleu.

Els fets van tenir lloc a les 22.00 hores del 25 d’octubre de l’any 2016, quan la Guàrdia Civil va inspeccionar un autobús de línia regular que va fer entrada al recinte duaner de la Farga de Moles amb importació procedent d’Andorra i amb destinació a Espanya. Després d’aturar-se, l’agent de la Guàrdia Civil “va preguntar a la presumpta inculpada si tenia alguna cosa per declarar, i ella va respondre que no”, segons consta a la sentència. Tanmateix, portava ocult a la bossa un anell d’or blanc, ametista, safir i diamants amb un valor de 27.200 euros i anotat sota l’import de 13.000 euros.

L’agent va revisar de nou la bossa, i va trobar-hi un rellotge de la marca Hublot 26.21 Classic Fusion Titanium. Va explicar que era un regal per a la seua filla i que li havia costat uns 4.000 euros, però que no portava factura. El TEARC va fixar la sanció en 59.868 euros per una infracció greu en la normativa de contraban i manifestant que “la interessada va provar d’ocultar la mercaderia a l’autoritat duanera, al tenir-la oculta dins d’una bossa i no declarar-la”.

Tanmateix, el TSJC rebaixa el tipus d’infracció de greu a lleu, “pel criteri objectiu valoratiu de les factures aportades”. En aquest sentit, fixa en 21.949,40 euros el valor dels articles, incloent-hi l’IVA (3.809 euros) que no va pagar en la importació, i fixa una sanció de 17.559,52 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

Contraban i blanqueig de capitals, dos delictes a la baixa

? En l’últim lustre han caigut en picat els detinguts per entrar il·legalment tabac des d’Andorra i s’han reduït a una cinquena part els paquets confiscats. Una de les causes és l’augment del preu del tabac al Principat, que es tradueix en un benefici menor per als infractors. D’aquesta forma, s’ha passat dels 55 detinguts i 13 operacions l’any 2015 a només dos arrestos i una operació el 2019.

Un fet similar ha ocorregut amb les aprehensions de diners realitzades per la Guàrdia Civil a la duana de la Farga de Moles, que han disminuït notablement en l’últim lustre. Així, s’ha passat dels 1.578.196,88 euros intervinguts el 2015 als 293.007,95 euros del 2019. Un descens del 80% que ve motivat pels canvis normatius sobre legislació bancària al Principat del 2018.

tracking