SEGRE

MUNICIPIS RESIDUS

Primeres càmeres que vigilen contenidors i eviten que forans els desbordin d'escombraries

Torres de Segre i Torre-serona les posen en marxa i d'altres en preveuen per aturar el “turisme de residus” || Veïns de localitats amb recollida porta a porta van a municipis propers a tirar la brossa

Un dels punts d’Olius on es registren continus abocaments d’escombraries.

Un dels punts d’Olius on es registren continus abocaments d’escombraries.A,M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Càmeres per vigilar illes de contenidors han començat a evitar que forans els desbordin amb les seues escombraries. Se’ls coneix com a “turistes dels residus”, habitants de localitats amb recollida porta a porta que, en lloc de complir les freqüències i horaris establerts, se’n va a poblacions veïnes a tirar la brossa. Torres de Segre ha activat aquesta videovigilància, Torre-serona ho farà ben aviat i altres municipis projecten fer-ho també.

A Torres de Segre les càmeres funcionen des de fa setmanes a les illes on s’ha detectat “turisme d’escombraries”. També s’ha augmentat la freqüència de retirada de residus i s’han retirat els contenidors del polígon industrial Panamà i que es desbordaven diàriament amb escombraries d’Alcarràs.

A Torre-serona les càmeres ja estan instal·lades i només esperen el vistiplau de la Generalitat per posar-les en funcionament. Aquests dispositius llegeixen les matrícules per denunciar els infractors davant dels Mossos. Han establert multes d’entre 100 i 600 euros i ja donen resultat com a mesura dissuasiva.

A Olius han aparegut els últims mesos illes desbordades de rebutjos. Són les més pròximes a Solsona, on des del novembre es recullen les escombraries a domicili. Dilluns està prevista una reunió en el consell per valorar la instal·lació de càmeres o altres mitjans de vigilància.“Molts recorren fins a 8 quilòmetres per llançar la brossa als els nostres contenidors”, assegura l’alcalde d’Olius, Antoni Márquez.

Solsona, la urbanització del Pi de Sant Just d’Olius i Sant Llorenç de Morunys apliquen la recollida porta a porta i la seua gestió és municipal. A la resta de municipis el consell valora instal·lar illots de contenidors, també vigilats amb càmeres, i que només s’obrin amb el codi personal de cada usuari. Serien unes 50 o 60 illes, i necessiten l’aprovació d’Urbanisme per ratificar la localització, de forma que seran una realitat l’any 2023.

També s’han instal·lat càmeres en carrers d’altres poblacions com la Seu, Mollerussa, les Borges o Almacelles, entre d’altres, i a l’Horta de Lleida com a mesura contra robatoris, abocaments il·legals i actes vandàlics.

Un dels punts d’Olius on es registren continus abocaments d’escombraries.

Un dels punts d’Olius on es registren continus abocaments d’escombraries.A,M.

tracking