SEGRE

URBANISME RAMADERIA

Oposició veïnal a una granja de més de 9.000 porcs a la Segarra

Els habitants del Canós rebutgen que la construeixin a prop del poble || Temen pudor, contaminació d'aqüífers i que accentuï la despoblació de la zona

Vista del poble del Canós, al municipi dels Plans de Sió.

Vista del poble del Canós, al municipi dels Plans de Sió.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Veïns del poble del Canós s’oposen a la construcció d’una granja amb capacitat per a 9.500 porcs d’engreixament a poc més d’un quilòmetre d’aquest nucli agregat dels Plans de Sió. Aquesta explotació ramadera ha iniciat la tramitació davant de l’ajuntament i els que hi són contraris es van reunir dissabte passat per constituir una plataforma d’oposició a aquest projecte. La granja, en procés d’exposició pública, està prevista entre els pobles del Canós i l’Aranyó.

Es tracta d’una zona molt despoblada: el Canós només té vint-i-dos habitants, i la resta de poblacions de l’entorn, com Montcortés, la Cardosa o Muller tenen encara menys població. Els veïns contraris al projecte assenyalen que el complex tindrà una hectàrea de superfície. Valoren que suposarà un elevat impacte paisatgístic i temen pudors i filtracions de purins que puguin afectar les aigües subterrànies.

Així mateix, tenen por que aquesta gran instal·lació ramadera accentuï la despoblació d’aquesta zona, que en redueixi l’atractiu i amb això, disminueixi la possibilitat que s’hi instal·lin nous habitants. Consideren que no suposarà beneficis per al territori com a contrapartida, perquè creuen que no comportarà la creació de nous llocs de treball.

Una mobilització que arriba en ple esbronc polític

En aquest sentit, l’alcalde dels Plans de Sió, Xavier Pintó, va assenyalar que l’ajuntament no ha rebut encara cap al·legació sobre el projecte d’aquesta granja d’engreixament i que, quan es tramitin, el consistori els donarà curs.

El primer edil va avançar així mateix que s’abstindrà de votar sobre aquest projecte quan passi pel ple municipal, al tenir vincles empresarials amb el promotor de l’explotació ramadera.La mobilització en contra d’aquest projecte arriba en ple esbronc polític arran del posicionament del ministre de Consum, Alberto Garzón, en contra de les “macrogranges”. Les seues paraules li van valer dures crítiques per part del PP i altres partits a l’oposició, així com d’organitzacions agràries com UP i ASAJA. Aquestes han reclamat la dimissió de Garzón i han defensat els esforços del sector en matèria ambiental i de qualitat.

tracking