SEGRE

SERVEIS ENTITATS BANCÀRIES

El síndic investiga que tanquin oficines bancàries rurals

Per conèixer les afectacions que pot tenir per a la població vulnerable || Més de 130 municipis de Lleida no tenen sucursal

El nou caixer a l'oficina de Correus de Bellvís.

El nou caixer a l'oficina de Correus de Bellvís.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de greuges investiga d’ofici les afectacions que pot tenir el tancament d’oficines bancàries presencials per a la població vulnerable. El defensor del poble català va assenyalar que els serveis bancaris són “d’interès general”, que és necessari que l’administració garanteixi un accés de qualitat i que el 12% de la població té problemes d’accessibilitat a aquestes prestacions. El síndic s’ha dirigit al Banc d’Espanya i a les quatre principals entitats bancàries que operen a Catalunya (Banc Sabadell, Banc Santander, BBVA i CaixaBank) per demanar-los informació.

Les preguntes són sobre la regulació de l’obertura i tancament de sucursals, quantes sucursals han estat suprimides en els últims dos anys, la substitució de les oficines físiques per oficines mòbils o personal de suport, i sobre el mitjà de pagament més comú. Per una altra banda, la institució que dirigeix Rafael Ribó és coneixedora dels problemes que tenen les persones grans per poder fer gestions i per disposar d’efectiu, la qual cosa “sovint requereix traslladar-se a altres localitats amb la consegüent pèrdua de temps i diners”, va apuntar

El 2008 a Lleida hi havia 587 oficines bancàries i el 2019 en quedaven obertes només la meitat, 290

De fet, a començaments de desembre del 2021, el síndic va obrir una actuació per conèixer els motius que han portat les entitats a reduir progressivament la seua xarxa d’atenció personal. A Lleida, fins a 132 dels 231 municipis de la demarcació no disposen d’una oficina bancària, la qual cosa significa que uns 40.000 lleidatans s’han de desplaçar a una altra localitat per poder fer tràmits o obtenir diners en metàl·lic.

Segons un estudi del Laboratori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques (IvieLAB), l’any 2008 hi havia 587 oficines a Lleida, i el 2019 en quedaven la meitat, 290. Per pal·liar el problema d’accés als diners en efectiu als pobles, la Diputació planteja una prova pilot per instal·lar caixers, dotada amb 500.000 euros. Per la seua part, Correus desplegarà caixers en pobles de 500 a 3.000 habitants.

Precisament al municipi de Bellvís ja se n’ha instal·lat un aquesta mateixa setmana.

tracking