SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Alcarràs s'uneix al projecte pioner d'una xarxa de 'gasolineres' d'hidrogen

El Grup Cooperatiu Fruits de Ponent és l'únic soci lleidatà d'un projecte pioner per desplegar a Alcarràs i les comarques de Tarragona una xarxa de quinze hidrogeneres, estacions de servei per a vehicles impulsats per hidrogen verd, obtingut a través d'energia solar. Els promotors esperen la convocatòria de fons Next Generation.

Fruits de Ponent ampliarà una ja extensa instal·lació de panells solars a les cobertes dels seus edificis.

Fruits de Ponent ampliarà una ja extensa instal·lació de panells solars a les cobertes dels seus edificis.FRUITS DE PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alcarràs participa en un projecte pioner per desplegar al sud de Catalunya una xarxa de quinze hidrogeneres, estacions de servei per proveir-se de vehicles impulsats per hidrogen. Actualment només n’hi ha quatre a tot Espanya i cap és a Catalunya, la qual cosa impedeix l’avenç d’aquesta tecnologia que cada vegada més marques d’automoció inclouen als seus catàlegs (vegeu les claus).

El grup cooperatiu Fruits de Ponent és l’únic soci lleidatà en aquesta iniciativa, que ha rebut el suport de l’ajuntament d’Alcarràs i inclou empreses i ens públics de Tarragona. La inversió necessària per fer-la realitat s’estima en més de 200 milions d’euros. Els promotors d’aquesta i altres propostes basades en l’hidrogen a les comarques lleidatanes esperen que s’obrin convocatòries de subvencions específiques del fons Next Generation de la UE.

L’empresa treballa en nous mitjans per transportar l’hidrogen a molt baixa temperatura

El projecte preveu obtenir hidrogen de l’aigua a través d’un procés d’electròlisi, en el qual l’electricitat necessària per separar-lo de l’oxigen s’obtindrà de panells solars.

Aquest és l’anomenat hidrogen verd, en contraposició amb el que s’obtenen de fonts d’energia no renovables. S’utilitzarà tant per a autoconsum de cadascuna de les empreses que el produiran com per vendre’l a les futures estacions de servei.Fruits de Ponent és l’únic soci dedicat a l’activitat agrària del projecte, batejat com Hidrogen Verd Catalunya Sud. El responsable i CEO de Somfets i HV Hidrogen Verd, Jesús Hernández, va puntualitzar que aplicar-lo a Alcarràs exigirà una inversió d’uns 14 milions d’euros i implicarà ampliar la ja considerable instal·lació de plafons d’autoconsum solar del grup a les teulades de les seues naus a Alcarràs fins als 5,5 MW de potència.L’objectiu és que els panells solars generin un excedent d’energia per a l’obtenció d’hidrogen.

Aquest, al seu torn, pot utilitzar-se com a combustible per a la generació d’electricitat per a les mateixes instal·lacions en les hores sense sol, i també per impulsar vehicles, tant maquinària i automòbils propis com tercers, a la futura hidrogenera d’Alcarràs.

Desenvolupen nova tecnologia a l’Urgell i la Segarra

L’empresa Indox Energy Systems, dedicada a fabricar equips per transportar i emmagatzemar carburants i gasos liquats, treballa actualment en el desenvolupament de noves solucions per al transport d’hidrogen. Actualment el trasllat d’aquest material es porta a terme mitjançant cisternes, a una elevada pressió i a temperatura ambient. Davant aquest procediment, l’empresa estudia la possibilitat de fer-ho a molt baixes temperatures per fer-ho d’una forma més eficient i segura. Així ho van indicar fonts d’aquesta firma amb seu a Anglesola. El seu responsable, Josep Giribet, va explicar que disposen de panells solars en una nau propietat de l’empresa a Fonolleres (Granyanella) i que ben aviat esperen començar a fer servir la seua producció d’energia per a l’elaboració d’hidrogen. La intenció, va explicar, és utilitzar-lo en proves en la investigació que du a terme l’empresa a la recerca de procediments per transportar-lo.L’empresa va iniciar la seua activitat amb el transport de carburants i, als anys noranta, va incorporar el transport de gas liquat i la construcció de plantes satèl·lits per regasificar-lo i consumir-lo en àrees on no arriba a través de conduccions. Actualment exporta part dels seus productes a països com el Perú, Itàlia o Algèria.

tracking