SEGRE

MUNICIPIS INTERVENCIONS

Inicien obres a la penya de l'Espígol per evitar que caiguin roques sobre Gerb

Els treballs es prolongaran més de dos mesos i costaran més de 250.000 euros

Els operaris van iniciar ahir els primers mesuraments per treballar en vertical a partir de dilluns.

Els operaris van iniciar ahir els primers mesuraments per treballar en vertical a partir de dilluns.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Estabilitzar el talús de la muntanya de l’Espígol de Gerb per evitar despreniments costarà al consistori d’Os de Balaguer més de 250.000 euros i les obres s’allargaran més de dos mesos. Els treballs per evitar que en un futur es descalci part del pendent es van iniciar ahir amb els primers mesuraments del terreny i l’obertura de vies per treballar en vertical, encara que el gruix de l’actuació no es preveu fins a principis de la setmana vinent, després que l’helicòpter de la firma Infraestructures de Muntanya traslladi demà fins al cim del pendent tot el material necessari per dur a terme aquests treballs.L’alcaldessa, Estefania Rufach, va apuntar que la inversió total per estabilitzar el talús s’ha disparat i ja ascendeix a 250.000 euros, quan la previsió inicial era d’entre 40.000 o 50.000 euros. Això es deu als treballs que exigeixen una alta especialització i la necessitat d’utilitzar un helicòpter.A més de subjectar amb malles metàl·liques la part superior del talús, on hi ha més risc de caiguda de roques, també s’assegurarà tot el pendent amb la instal·lació d’una trentena d’ancoratges d’aproximadament uns 25 metres de profunditat.

Aquests es fixaran a la muntanya per evitar moviments futurs. El projecte també contempla la instal·lació subterrània de sensors per controlar els aqüífers que travessen la muntanya i les possibles dilatacions de la massa rocosa. La primera edil va assegurar que el consistori ha sol·licitat una ajuda d’emergència a la Diputació per atendre el pagament d’aquesta actuació i també preveu destinar-hi fons propis.“Es tracta de treballs d’urgència per evitar despreniments de pedres que poden arribar a magatzems i fins i tot a la carretera”, va dir Rufach.El mes de desembre passat el consistori va finalitzar la instal·lació de sensors amb alarmes per controlar moviments del pendent.

Des d’aleshores, aquestes alarmes s’han disparat fins a tres ocasions, l’última el dia 6 de gener passat. Els sensors alerten quan es registra una separació a l’esquerda de la muntanya.

Els operaris van iniciar ahir els primers mesuraments per treballar en vertical a partir de dilluns.

Els operaris van iniciar ahir els primers mesuraments per treballar en vertical a partir de dilluns.JORDI ECHEVARRIA

tracking