SEGRE

AGRICULTURA INCENDIS

El Govern demana a 75 pagesos que tornin els ajuts per l'incendi del 2019

Al constatar que no han contractat l'assegurança que s'exigia a la convocatòria després del foc de la Ribera d'Ebre || Reclama la subvenció concedida i interessos

Una de les protestes del territori l’agost del 2019 per exigir ajuts per l’incendi.

Una de les protestes del territori l’agost del 2019 per exigir ajuts per l’incendi.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Acció Climàtica reclama als agricultors afectats per l’incendi del juny del 2019 a les Garrigues, el Segrià i la Ribera d’Ebre les compensacions concedides per pal·liar els danys del foc ja que no van contractar en el seu dia l’assegurança per cinc anys que es requeria a la convocatòria d’ajuts. Segons l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, són uns setanta-cinc d’aquest municipi, Maials, Llardecans, Flix, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre, amb finques petites cremades als quals no compensava contractar aquesta assegurança. Ara, quan pensaven que el departament havia retirat aquesta condició “ja que assegurar una zona on hi ha hagut una catàstrofe és un contrasentit”, va indicar Acero, estan arribant les cartes en les quals es reclama la devolució de les subvencions.

És el cas de Josep Maria Torres, un damnificat de Flix que va rebre fa poc la notificació de sol·licitud de retorn i que va sol·licitar ajuts el novembre del 2019. Va rebre 2.376,74 euros de compensació. Segons la carta remesa per la conselleria d’Acció Climàtica, després de comprovar a primers de gener d’aquest any les dades, s’ha constatat “que s’ha incomplert el compromís de contractar una assegurança agrària”, per la qual cosa s’exigeix la devolució de 2.550,87 euros, la quantitat concedida més 174,13 euros d’interessos.Aquesta situació ha creat malestar a la zona ja que a aquest greuge se li sumen les protestes pels peritatges del temporal Filomena del gener del 2021 als camps d’oliveres també a la comarca de les Garrigues (vegeu el desglossament).

Acero va indicar que la quantitat que es reclama a cada afectat s’atansa als 2.000 euros, de manera que calcula que s’hauran de tornar uns 150.000 euros a la Generalitat. Segons el portaveu d’Asaja, Pere Roqué, “és increïble com s’afanya la conselleria a reclamar la devolució d’ajuts i la lentitud amb què els concedeix”. Així mateix, va criticar el fet que ara exigeixi el retorn d’uns diners per pal·liar perjudicis per un incendi.

Per la seua part, fonts d’Acció Climàtica van confirmar que s’està procedint a fer aquest tràmit i van remarcar que ja es va notificar amb anterioritat els afectats que havien de tornar aquests diners. Van puntualitzar que poden presentar un recurs en cas de no estar-hi d’acord i van insistir que contractar una assegurança és la manera de controlar que es recupera la producció i que, en la majoria dels casos, no s’hauria de pagar fins al tercer any.

El sector confiava que retirarien la condició, que considera injusta

El sector afectat pel foc confiava que la clàusula que exigia la contractació d’una assegurança per cinc anys es retirés per injusta ja que sol·licitar ajuts per compensar danys no sortia a compte. D’aquesta manera, assegurar per cinc anys 30 hectàrees costaria uns 10.000 euros i l’ajuda a cobrar seria la meitat, la qual cosa no implica cap avantatge per a les persones que treballen al camp. A més, se suma el problema de la fiscalització ja que hi ha un increment de renda si es reben subvencions.

Sense notícies sobre la revisió de peritatges de danys pel Filomena

Tant l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, com el president d’Asaja, Pere Roqué, van expressar les seues queixes pel silenci de la conselleria respecte a la revisió de peritatges pels danys causats pel temporal Filomena del gener de l’any passat. Asseguren que les al·legacions es van presentar fa un mes i que encara no s’ha tingut contestació. La comarca de les Garrigues va ser una de les més perjudicades per les nevades que van destrossar camps d’oliveres que es van peritar “tard i malament”, segons afirmen.

tracking