SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El jutge anul·la la llicència d'obres de l'abocador de Riba-roja al recórrer-la Maials i Almatret

Els ajuntaments van impugnar aquesta instal·lació a menys de set quilòmetres dels seus nuclis urbans || La sentència que els dona la raó arriba quan aquest dipòsit de residus ja porta dos anys en servei

Una manifestació el 2019 contra la construcció de l’abocador de Riba-roja.

Una manifestació el 2019 contra la construcció de l’abocador de Riba-roja.ITMAT FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat del contenciós administratiu número u de Tarragona ha declarat nul·la la llicència d’obres municipal que va fer possible el 2019 la construcció de l’abocador de Riba-roja. La sentència estima un recurs que van presentar els ajuntaments d’Almatret i Maials juntament amb uns altres deu de la comarca de Ribera d’Ebre, tots en l’entorn d’aquest dipòsit de residus industrials (vegeu les claus). La sentència, dictada l’11 de febrer i que encara no és ferma, arriba quan aquesta instal·lació ja està en servei i rep rebutjos des del 2020.

La sentència dona la raó als ajuntaments demandants al considerar que l’abocador industrial es troba en terrenys qualificats com a sòl de protecció especial, una figura urbanística que no prohibeix activitats industrials, però exigeix justificar-les. Assenyala que el promotor no argumenta la necessitat d’instal·lar el dipòsit de residus en aquests terrenys i que no presenta l’estudi d’alternatives que estableix la normativa. Partint d’aquest fet, estima el recurs dels consistoris, representats per l’advocat Santi Solsona, del gabinet jurídic lleidatà Cudós Consultors.L’abocador de Riba-roja va rebre el vistiplau urbanístic i ambiental de la Generalitat l’any 2013, però va quedar paralitzat en plena crisi econòmica.

Sis anys després, el 2019, el projecte que inicialment va promoure el grup Urbaser va passar en mans de l’empresa Lestaca, participada per la firma lleidatana Griñó. Aquesta va fer l’últim pas: demanar la llicència d’obres a l’ajuntament, un permís que van impugnar els municipis a l’entorn de Riba-roja. Els terrenys elegits per al dipòsit de residus estaven a poc més de 3 quilòmetres del poble d’Almatret i a 6,7 de Maials.L’ajuntament de Riba-roja va defensar la llicència durant el litigi, i també ho van fer el promotor i la Generalitat de Catalunya, que es van personar en la causa judicial com a codemandades.

La sentència els condemna en costes a pagar 600 euros. Val a recordar que els contraris a l’abocador van creure tenir el suport del Govern després d’una conversa amb el llavors president, Quim Torra. Per altra una banda, el complex va poder obrir i funcionar sense obstacles fins a la sentència dictada ara arran del recurs dels municipis afectats.

tracking